Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Vita a magyar karokról

Eltérően vélekednek a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar professzorai az intézmény magyar oktatási kereteinek bővítéséről. Az egyetemi tanárok kevesebb mint fele érvel amellett, hogy két önálló magyar nyelvű kar létrehozása szükséges. A román kormány eközben ma sem hozott rendeletet a két önálló magyar kar létrehozásáról.

2004. 07. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmerült alternatívák egyrészt a magyar karok alapításáról, másrészt pedig az egyetemi szintű magyar koordinációs testület létrehozásáról szólnak. Az első, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szakértői által is támogatott variáns szerint két – természet-, illetve társadalomtudományi – kart kell létrehozni a BBTE-n. Az emellett kardoskodó professzorok szerint a két kar célja a színvonalas oktatás, az erre épülő tudományos képzés és az eredményes tudományos kutatás pénzügyi és szakmai feltételeinek megteremtése. A két új kar összesen húsz tanszékkel működne, amelyek közül több a jelenlegi román karokon működő tagozatok átcsoportosításával jöhetne létre. Noha a két kar létrehozásának ötlete évek óta szerepel az RMDSZ és a román kormánypárt közötti megállapodásban, az erről szóló rendelet még mindig nem született meg Bukarestben. Emellett a BBTE vezetősége sem támogatja ezt az alternatívát.
A másik, az egyetem jelenlegi rektorhelyettese által szorgalmazott tervezet a magyar tagozat egyetemi szintű intézményi kialakítását célozza, a BBTE multikulturális jellegét véve alapul. Salat Levente prorektor az angol és a francia nyelven oktató Ottawai Egyetem gyakorlata szerint javasolja a magyar (és esetleg a német) tagozat egyetemi szintű koordinációs testületének létrehozását. Salat a kolozsvári profeszszorok egy részének, valamint az RMDSZ álláspontjával ellentétben úgy véli, jelenleg kevés az esélye az önálló romániai állami magyar egyetem létrehozásának. Szerinte ugyanakkor a „struktúrák autonómiájára” nagyobb hangsúlyt helyező (vagyis a két kar létrehozásában gondolkodó) tervezet sokkal nehezebben kivitelezhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.