Veszélyes baktériumok a brit baromfikban

Egy tudományos felmérés szerint a nagy-britanniai üzletekben kapható csirkék jelentős számban fertőzöttek a gyógyszeres kezelésnek ellenálló E. coli baktériummal, amely súlyos hólyag- és vesebetegséget okoz – adta hírül a BBC. Hazánkban rendszeresen ellenőrzik a vágott baromfi húsának összetételét – állítja a szakértő.

Hírösszefoglaló
2005. 08. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy számban fertőzöttek a gyógyszeres kezelésnek ellenálló E. coli baktériummal a nagy-britanniai üzletekben kapható csirkék. Orvos szakértők szerint ez lehet a magyarázata annak, hogy időnként a világ különböző pontjain váratlanul megnő a hólyag- és vesebetegségekkel kezeltek száma. Eddig azonban nem gondoltak arra, hogy a táplálék lehet a fertőzés forrása. Az ok, ami miatt az E. coli már ellenáll az antibiotikumos kezelésnek, szintén az elfogyasztott szárnyasokban keresendő. A szigetország baromfiállománya ugyanis a betegségek megelőzésére évente összesen tizenöt tonna antibiotikumot kap. A helytelen adagolás ellenállóvá teszi a kórokozókat. Ha az ilyen szuperbaktérium az állatról átvándorol az emberre, a humángyógyászat is csődöt mond.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók a jövő egyik legnagyobb veszélyforrását jelentik. Stuart Levy, a WHO kutatója úgy véli: meg kell akadályozni, hogy a rezisztens baktériumok kikerüljenek a farmokról.
A forgalmazók érdekeit védő brit baromfi-terméktanács (BPC) szerint a húsfogyasztók sokkal több antibiotikumot vesznek be, mint amennyit az állatok kapnak. Az ellenálló képesség kifejlődéséért inkább az emberek helytelen gyógyszerfogyasztási szokásai felelősek.

Szigorúak a magyar szabályok. Más a magyarországi baromfi-összetétel, mint Nagy-Britanniában, így a kezelésük is különbözik a szigetországiakétól – nyilatkozta lapunknak a Baromfi Terméktanács orvos szakértője. Elmondta: hazánkban korábban valóban használtak gyógyszereket növekedéskezelésre, de ez már tilos. Csak a betegségek gyógyítására alkalmazhatnak antibiotikumot. Ezeknek a kiürülési ideje tizennégy nap is lehet, és a szabályozás szerint az állatot ezalatt tilos levágni. Szúrópróbaszerűen állandóan ellenőrzik a vágott baromfi húsát, és ha abban antibiotikum vagy más káros anyag nyomait találják, akkor az egész állományt visszatartják – közölte a szakember. Bár korábban előfordult, hogy fertőzött húsra leltek, az utóbbi egy évben erre hazánkban nem volt példa – tette hozzá. (S. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.