A biogazdálkodás nemcsak hobbi, hanem megélhetési lehetőség is, hiszen lassan a magyarok is kezdik az egyébként drágább, de sokkal ízletesebb és egészséges bioélelmiszert vásárolni – a termelők viszont egyelőre még idegenkednek a biogazdálkodástól. – A gazdák meggyőzése volt a legnehezebb az Üllőparti Gazdaszövetkezet esetében is – mondta lapunknak ifjabb Hubai Imre.
A szövetkezet, amely 42 taggal, 4200 hektáron végez ellenőrzött biogazdálkodást, biztosan piacra talál termékeivel. Nemrégiben jelentette be ugyanis az Andante Borpatika egyik tulajdonosa, Kovács Ákos, hogy április végétől a mintegy 120 féle magyar bor mellé az étterem hazai biogazdálkodásból származó ételeket tálal fel, s ezek alapanyagát az Üllőparti Gazdaszövetkezet fogja szolgáltatni.
A biogazdálkodás legfőbb jellemzője, hogy a termesztéshez nem használnak műtrágyát, kemikáliákat vagy más növekedésszabályozó szereket. A Biokonroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Kht. ügyvezetője, Roszík Péter arról számolt be, hogy tavaly év végén 117 ezer hektáron mintegy 1400 termelő folytatott ellenőrzött biogazdálkodást. Elmondása szerint a biotermékek 15 százaléka marad Magyarországon, a többit az unióba exportálják. Korábban az arány öt- százalékos volt.
Hubai Imre szerint a konvencionális – vegyszeres – termelésben elért átlag termésmennyiség mintegy 50 százalékát lehet elérni biogazdálkodással, ezért nyilvánvaló, hogy az egészségesebb termékek drágábbak. Ennek ellenére az export és a hazai értékestés arányát meg kellene fordítani, hiszen minél több egészséges élelmiszert szeretnének a hazai piacon látni. Hubai szerint ezzel javulhat az állampolgárok egészségi állapota, ami nemcsak az állam, hanem a családok egészségügyi kiadásait is csökkentené.

A hétvégéig még kitart a jó idő