„Adjanak egy kis levegőt, hogy tudjunk élni!”

A Balatonnál alig indult be a csúcsszezon. Főként a déli parton kevés a vendég, nem sokan térnek be a vendéglőkbe. Az idegenforgalommal és vendéglátással foglalkozók közül egyre többen arra jönnek rá, hogy a növekvő adóterhek miatt nemhogy meggazdagodni nem lehet egy nyár alatt a Balatonnál, hanem megélni is nehéz. Az Opten Informatikai Kft. legfrissebb adatai szerint országosan is egyre több vállalkozás szűnik meg. Számuk ebben az évben meghaladta a négyezret, korábban ez a mutató 2000–2400 között volt. A cégbírósági és adóhatósági adatok azt támasztják alá, hogy ebben a fél évben tíz százalékkal kevesebb vállalkozást regisztráltak, mint egy éve, miközben több mint tizenötezer végrehajtási eljárás indult. Mindezek a kedvezőtlen előjelek hogyan hatnak a Balatonnál? Vendéglősökkel beszélgettem, akik még gebinesként kezdték a szakmát.

Stefka István
2007. 07. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatonszárszói Véndiófa étterem valamikor a nyárnak ebben az időszakában, szombat délben zsúfolásig tele volt. A kerthelyiségben sem lehetett asztalt kapni. Most június végén, július elején csak néhány vendég lézengett. A kamionosok kedvelt megállóhelyeként volt ismert, mert a betérő biztosan számíthatott délben-este a házias ízekre, reggel a kolbászos tojásrántottára, a meleg pogácsára és a forró kávéra. Püspök Zoltán évtizedek óta űzi ezt a szakmát, több mint húsz éve a Véndiófa éttermet mint bérlő, majd tulajdonos vezeti.
– Ez a szezon is rosszul kezdődött – panaszkodott a vendéglős. A Somogy megyei KISOSZ szervezésében májusban a déli part vendéglősei a szokásos nyár eleji értekezleten meghallgatták a különböző hatóságok figyelmeztetéseit, elvárásait. Ott voltak a többi között az ÁNTSZ, az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Hivatal, a munkavédelemi hatóság, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, a vám- és pénzügyőrség, a tüzeléstechnikai hatóság emberei.
Püspök Zoltán szerint a legnagyobb baj az, hogy ezen hatóságok ellenőrzési jogkörei átfedik egymást. Ugyanazt ellenőrzi a tisztiorvos, mint amit a fogyasztóvédelmi és állat-egészségügyi hivatalnok: így az ételek tárolását, a nyersanyagok beszerzésének helyét, annak szakszerű elhelyezését és felhasználását. Mindezt szigorítja az úgynevezett HACCP-rendszer is, amit az Európai Unió tagországaiban csak nálunk vesznek ilyen komolyan. A HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer betartása sokba kerül, többen a pénzhiány miatt zárták be boltjukat. Ehhez a rendszerhez igazodva a Véndiófa konyháját, mellékhelyiségeit tizenötmillió forintos beruházással tette alkalmassá a tulajdonos. Püspök úr azt is értelmetlennek találja, hogy a munkaszerződéseket, a nyugtaadást, a pénztárgépeket egyaránt vizsgálják az adóhatóság, a munkavédelem emberei és a vámosok.
– A hatósági ellenőrzés stílusa is viszszatetsző – mondta Püspök Zoltán. – Volt, hogy egy nap négy különböző hatóság ellenőrzött. Minden vállalkozót egy kalap alá vesznek, és a rosszat feltételezik róla. Tavaly Siófokon egy vendéglős kollégámnál szállt ki este a vámkommandó jövedéki csoportja. Fegyveresen rohanták le az üzletet. A német vendégek sorban álltak fel az asztaltól, ott hagyva a megkezdett ételt, italt. Nyilván azt gondolhatták, hogy mi lehet abban az étteremben, ahol a polcokról leszedik az italokat, kiforgatják a pult fiókjait, kirámolják a jégszekrényeket, a raktárt. A szárszói vendéglős hozzátette, természetesen nem találtak zárjegy nélküli italt a vámosok, de kollégája elvesztette oda szokott vendégeit, néhány százezer forintot, és megrendült a hitele is. – Ilyen megfélemlítéssel nem lehet balatoni idegenforgalmat csinálni. Mindenesetre ezzel a sok szabállyal, törvénnyel, teljesíthetetlen feltételekkel nehezítik a munkánkat, és az államkassza hiányát a legkönnyebben rajtunk igyekeznek bevasalni – szögezte le Püspök Zoltán. – Vagy a kis- és középvállalkozókat akarják tönkretenni, generációk munkáját megsemmisíteni, hogy a multik étteremláncai vegyék át a mi helyünket? – kérdezte szinte magától és tőlem is beszélgetőpartnerem.
Tavaly a Balaton déli partján 78 étterem, vendéglő, büfé zárt be, ezek az idén sem nyitottak ki. Sok helyen ki van téve: eladó, kiadó. Fonyódon alig van hely, ahová be lehet ülni. Persze a valódi statisztika sokkal sötétebb az étterem-tulajdonos szerint. Ugyanis többen nem adták vissza a vállalkozói igazolványukat, és a hivatal csak azokat a vállalkozásokat regisztrálja megszűntnek, amelyek ezt megteszik. Így a statisztika szerint a bezárt vendéglők nyitva vannak.
Hasonlóan siralmas a helyzet a szobakiadásnál is. Pedig az árakkal is jócskán lementek, még sincs vendég. A Zimmer frei-táblát sok háznál a szezon kezdete óta nem tudták levenni. A telt ház táblát évek óta már csak kevés tulajdonos tudja kitenni az ablakba. A balatoni vállalkozók jelentős része nem örül az újonnan megépült autópályának sem, mivel az átmenő forgalmat is jelentősen csökkentette, s megcsappant a vásárlók száma.
Püspök Zoltán szerint a csökkenő vendég- és idegenforgalomhoz hozzájárult a jelenlegi gazdasági helyzet is. Egyre kevesebb magyar engedheti meg magának, hogy beüljön szabadsága alatt egy vendéglőbe, étterembe. A Véndiófa forgalma az elmúlt két évhez képest hetven százalékkal kevesebb lett. Az üzletet így egyre nehezebb fenntartani és az alkalmazottakat eltartani. A vállalkozók helyzetét súlyosbítják a megnőtt és újabb adóterhek. A vendéglős egy 2007-es adatlapot mutatott egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó adóterheiről, aminek véleménye szerint már nem lehet más célja, mint hogy minél többen adják vissza vállalkozói engedélyüket. Elrettentésül egy vállalkozó legjellemzőbb adóterhei: egészségügyi hozzájárulás alkalmazottanként minimum havi 23 400 forint, saját társadalombiztosítás egy évre legkevesebb 341 500 Ft, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, vállalkozói járulék, munkaadói járulék, szakképzési és táppénz-hozzájárulás, saját személyi jövedelemadó vállalkozói kivét után (18–36 százalék) évente 141480– 282960 Ft, iparűzési, kommunális, építmény-, idegenforgalmi és gépjárműadó, és sorolhatnánk tovább…
– Ilyen körülmények között egy becsületes vállalkozó örül, ha nullszaldóra hozza ki a vállalkozását – állította Püspök Zoltán. Szerinte ezt a szakmát már nem érdemes űzni. Nem tartható tovább, hogy száz forintból hetven forintot elvisznek adók címén. A cigányzenét is elűzték a Balaton-partról a lehetetlen feltételekkel. A muzsikus még egy fillért sem keresett, amikor a szerzői jogvédő hivatal például egy zenész után naponta 370 forintot kér a vállalkozótól. Nem beszélve a szerzői jogdíjról. „Adjanak egy kis levegőt, hogy tudjunk élni!” – mondta búcsúzóul a Véndiófa étterem tulajdonosa.
A Balaton északi partján egy kicsit más a helyzet. Valamivel több a vendég, mint a somogyi parton, de a vendéglátással és az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozókat éppen úgy érintik a reformnak nevezett megszorítások, mint a szemközti parton dolgozó társaikat. Egy part közeli koktélbár vezetőivel és egy nagyon híres vendéglő tulajdonosával váltottam szót. Nevük és a pontos hely megjelölésének elhallgatását kérték, mert félnek a retorziótól, mondván, bosszúállók az APEH emberei. Itt tartunk, már beszélni sem lehet. A koktélbárosok előzőleg egy éttermet vezettek a parton. Jól is ment, a szezonban hosszú ideig telt ház volt. A bérleti díjat azonban folyamatosan emelték, közben szaporodtak s növekedtek az adóterhek, az ellenőrzések. Volt, hogy tíz alkalmazottal dolgoztak, fizették utánuk a sokféle járulékot, és természetesen a dolgozóik tisztességes fizetést kaptak. Végül a házaspár besokallt, elegük volt abból, hogy eltartanak tíz embert, és ezzel az állami szipolyozás még intenzívebbé vált, a szolgáltatói munkájukért pedig még jobban büntetik őket. Akkor jöjjenek inkább a bevásárlócentrumok, a plázaérzés, mondták. Ott hagytak csapot-papot, és egy másik helyen kisebb vállalkozásba fogtak, amit már csak ketten működtetnek. Szerintük ebből még valahogyan meg lehet élni; csak magukért és a családjukért dolgoznak.
– Veszprém megyében az elmúlt két évben ötszáz vendéglátó cég ment tönkre – állította a jó konyhájának örvendő vendéglátós, aki kifejezetten családi vállalkozást vezet, és csak a szezonban vesz fel néhány alkalmazottat. Ennek okát abban látja, hogy a balatoni vendéglátás, a turizmus évtizedek óta mindig is fejőstehénnek számított a magyar gazdaságban. Inkább elvettek tőle, mintsem adtak. Ami fejlesztés van a Balaton-parton az utóbbi időben, az nem kormányzati, hanem önkormányzati, elsősorban a helyi vállalkozók pénzéből épülő beruházás. – Amíg a „bolsevikok” és a liberálisok voltak a megye élén – bizonygatta a halkészítés elismert mestere –, addig eladták a kempingeket, például az északi part legnagyobb autóskempingjét, a balatonfüredit, ahol egyesek szerint majd lakópark épül. De csődbe ment a szobakiadó rendszer is, amit a nyolcvanas években építettek ki. Már nincs, aki szervezze a vendégeket, mert sorra zártak be az utazási irodák, amelyik megmaradt, az nem ajánl kiadó szobákat. – Ma csak az a balatoni étterem, vendéglő marad fenn, amelyik mögött rengeteg a munka óriási áldozatok árán – mondta a vendéglős, aki 42 éve űzi a szakmát. Az adóterheken kívül négyszáz százalékkal emelkedett az energiafelhasználás a HACCP-rendszer miatt. Éppen ezért a vendéglátásban a vízzel nem lehet spórolni – folyamatosan mosogatni kell –, de az elektromos árammal sem, mert ötször annyi hűtőt kellett beszerezni, mint ami eddig volt. Emellett a víz, az áram és a gáz ára az elmúlt évben többször is emelkedett.
Az északi part jó nevű vendéglátója még arra is felhívta a figyelmet, hogy nemrég egy népszerű német élelmiszer-ipari szaklap leírta: évente harminc-harminckétezer ételmérgezés van Németországban, ami mind a multinacionális cégek által gyártott élelmiszerektől eredt, és nem a vendéglátóiparban fordult elő. Szerinte ez jellemző nálunk is. A vendéglátós szakember mégis borúlátó. Úgy véli, hogy a jelenlegi körülmények között a balatoni családi vállalkozásának nincs jövője. Fiai „jussát” már ez a kormány felélte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.