Az őszintét, gyerekek

Fiatal, ígéretes borászokat bemutató sorozatunkban ezúttal a villányi borvidéken kalandozunk, ahol Lelovits Tamás pincéjébe visz utunk. A 32 éves borász nem bánja, hogy nem halmozódnak borai a benzinkutaknál és a plázákban, mint mondja, az az igazi kiszolgáltatottság. Ő inkább a „gasztronómia felé” mozdulna.

Mészáros József
2007. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig akad olyan borvidéke Magyarországnak, amelynek története nem így kezdődik: „Már a rómaiak idején is…” Villány esetében talán mégis célszerűbbnek látszik a hírhedt filoxérajárvány idejével kezdenünk, amely 1875-ben hazánkat is elérte, elpusztítva szőlőtermő-területeink több mint felét. Az Európa-szerte lezajlott szőlőpusztulás után a villányi Teleki Zsigmond sietett a vén kontinens segítségére Amerikában talált vadszőlőalanyával, illetve azzal a technológiával, amely világszerte ma is egyeduralkodó a szőlészetben: az ellenálló fajta segítségével kell létrehozni azt a szaporító oltványt, amely már fittyet hány a veszedelmes kártevőre. Telekinek köszönhetően Villány egy csapásra reflektorfénybe került, tömegesen állította elő, és szállította távoli borvidékekre is szőlőoltványait.
Amilyen gyorsan sikerágazattá vált a bortermelés Villányban, olyan gyorsan jelentek meg a bortermelésre épülő kereskedelmi ágazatok, köztük az első villányi takarékpénztár, a hitelek, kereskedők. Minden együtt volt hát, a borvidék erőteljes terjeszkedésnek indult. A Kádár-rendszer idején üzemelő Villányi Állami Gazdaságnak majd félezer alkalmazottja volt, ám a termelés ekkor már inkább a mennyiségre koncentrált, tekintettel a hatalmas szovjet piaci igényekre.
Majd ennek az időszaknak is vége szakadt. 2007-ben már nem kizárólag Villány jelenti a villányi bort, a különféle fajták egymástól akár tíz–húsz kilométerre találták meg optimális termőhelyüket, a villányi borvidék kelet–nyugati irányban csaknem harminc kilométer széles területet jelent.
Az év bortermelője 1991-ben Tiffán Ede, 1994-ben Gere Attila, 1996-ban Polgár Zoltán, 1997-ben Bock József lett, és érdekes módon ez a cím még jelent is valamit a magyar borágazatban. Jelentősége egyben a SI-faktor forrása is – ahogy a villányiak fogalmaznak –, ez errefelé annyit tesz: sárga irigység. Kétségtelen, a rendszerváltást követően elsőként ébredő villányi borászok hamarosan sütkéreztek a (minőségi bornak köszönhető anyagi) siker fényében, jó néhány évvel maguk mögött hagyva más borvidékeken igyekvő társaikat. Villány még ma is amolyan Volkswagen-effektust él át. Hangoztatják: ez is jobb, meg az is jobb – mégis mindenki hozzá méri a magáét, nála akar jobb lenni.
Persze a rosszmájú megjegyzésekre sokszor rá is szolgáltak azok a gazdák, akik a hirtelen meggazdagodás reményében visszaéltek a borvidék rangjával. Kutyulás, kémiázás, gyanús eredet bizony könnyen tetten érhető az „oportó” hazájában. Arról a napjainkban ismét portugiesernek nevezett borról beszélünk, amelyről az egyik legnagyobb hazai borkereskedő cég vezetője így nyilatkozott: „Ha kétszer annyi lenne, az is kevés lenne!” Pedig ma állítólag túlkínálat van a hazai borpiacon.
Pécs–Harkány irányából érkezünk Villányba. Az utolsó szakaszon, a Nagyharsányt Villánnyal összekötő út mentén fekvő Kopár-dűlő olyan festői látványt nyújt, hogy tán mégis igaza lehet annak a helybélinek, aki szerint errefelé azért sok az autóbaleset, mert a volánnál ülők is megigézve bámulják a hegyoldalt. Aztán közvetlenül Villány határában némiképp visszaránt minket a földre a hatalmas hirdetőtábla: Mediterrán édes borok…
A két és fél ezer lakosú Villány dolgos délelőttel fogad: pótkocsis traktorok a legkülönfélébb méretben és kivitelben pöfögnek fel s alá a főutcán. Többnyire szőlővel, hordóval, kisgépekkel terhelten. Szüret ideje van, az egész városban érződik a cefre, a pincealkalmatosságok mosásának szaga. Errefelé ez bizony illat.
– Leszedjük, mire várjunk? A jövő héten végig esni fog, akkor aztán lefolyik a tőkéről minden! – legyint egy morózus gazda, miközben leugrik a traktorról, majd beviharzik a kis péküzlet ajtaján. Laci, a városka legnépszerűbb panziójának tulajdonosa sem ér rá, ő is szőlősgazda, most nem a recepció melletti, hosszan anekdotázgató idők járják. Mindenesetre segít nekünk megtalálni Lelovitsékat, feleslegesen ne bolyongjunk tovább a kátyús mellékutcákban.
Lelovits Tamással a szülői ház előtt találkozunk, könnyebben megtaláljuk, mint épülőfélben lévő házát Villány-Virágoson. Később arra is sor kerül, ám első utunk Villánykövesdre vezet, a bérelt kóstolópincébe.
– Tisztességes feltételekkel adták ki, így költöttem is rá – mondja házigazdánk, miközben nagyot fordít a békebeli méretes pincekulcson. Odabenn takaros kis helyiség fogad pulttal, polccal, asztallal, alig tucatnyi ülőhellyel. Kicsi, hangulatos, meleg is van. A nemrég gyártott pácolt nyílászárók és a friss meszelés illatát még nem vitte el az idő, látszik, hogy szinte minden új.
– Szőlőtelepítés, házfelújítás, a kóstoló kipofozása, berendezése, volt dolgunk bőven az utóbbi időben – mondja a fiatal borász.
– Akkor alaposan el lehet adósodva!
– Még nem, de közel állunk hozzá. Amit itt lát, az átmeneti állapot. Szeretnék egy feldolgozó-palackozó-tároló-kóstoló, amolyan minden egy helyen típusú kis komplexumot megépíteni. Az nem megy sokáig, hogy Villánykövesden kis kóstolópince, Pécsdevecseren tárolópince, bent a városban a feldolgozó meg a tároló. Szaladgálok ide-oda. Itt is kevés a hely.
– Említette a telepítést. Milyen fajtára vonatkozott?
– Oportót, merlot-t, sauvignont, cabernet franc-t és syrah-t telepítettem a meglévő mellé. A syrah-val [szirával] kapcsolatban meg sem várom a kérdést: egy villányi borversenyen kóstoltam, és egyszerűen magával ragadott az az illatvilág, amelyet éreztem. Sajnos nem lesz belőle sok, ha termőre fordul a telepítésem, még akkor is legfeljebb kétezer palack jön össze belőle.
– Néhány évvel ezelőtt a cabernet franc volt az a fajta, amelyről világszerte leírták: bár eredendően francia, mégis Villányban találta meg azt a helyet, ahol a legjobbat nyújtja. Tán a syrah is így jár.
– Azt azért nem hiszem. Bár kóstoltam már a szélrózsa minden irányából származó syrah-t, és az igazán jó tételek nem nagyon ütöttek el a villányitól. Már ez is nagy szó, nem? Egyébként őshonos fajtákból is van még adósságunk. Az oportó – vagy ahogy most kell hívni, a portugieser – is szerezhet meglepetést a jövőben. „Villányi oportó”, mondják, de azért árnyaltabb a helyzet. Ezerféle lehet. A termőhelyen kívül rengeteg emberi tényező szól bele a borba: a szüret időpontja, a feldolgozás, hogy mennyit hagyjuk héjon a levet, milyen hőmérsékleti viszonyok mellett zajlanak a különféle folyamatok, hogy csak néhányat említsek. Jobban szeretem azt a meghatározást, hogy X. Y. oportója. Mindemellett véleményem szerint a bor minőségét 60–70 százalékban az alapanyag határozza meg, és csak a fennmaradó 30 százalék a borász dicsősége vagy épp hibája. Tehát Villányban nem azért születnek nagy borok, mert mifelénk annyival okosabb borászok élnek, hanem mert kiváló természeti adottságokkal rendelkezünk.
– Ezt jól meg is fizettetik a fogyasztóval.
– Ez ma már nem csak a villányiakra igaz. Ha jól tudom, a legdrágább forgalmazott hazai bor éppenséggel szekszárdi. De az egriek sem szívbajosak, Tokaj-Hegyaljáról nem beszélve. Hangsúlyozom, most a felül kilógó árakról beszélek. Az átlag természetesen más. Ha valaki 150–200 mázsa szőlőt szüretel le egy hektárról, nyilván olcsóbb – és gyengébb – borral rukkolhat elő, mint mi a magunk 30–60 mázsa hektáronkénti termésátlagával. Mondjuk a permetszer ugyanannyi hektáronként. Meg az ára is. Nincsenek csodák. Az alacsony tőketerheléshez terület kell, ha a terület nő, akkor a feldolgozó- és tárolókapacitásnak is növekednie kell. Ezt valakinek meg kell fizetnie. Legalábbis a végén, talán, egyszer.
– Van kereskedője?
– Több is. És sajnos a fizetési morál egyre roszszabb. Már előre félek a hitelektől, a banknak nem mondhatom majd, hogy törlesztek, ha fizet a kereskedő. 2003 közepén például a 2002. év teljes bevételének az ötven százalékával tartoztak. Ezek után én azt mondom, nem egy-egy bombasztikus magyar bor a csoda, hanem az, hogy még talpon vagyunk mi, borászok.
Még elkortyolgatjuk az időközben a pohárba került 2005-ös sauvignont, aztán elindulunk Virágosra, ahol az átépülő leendő családi fészek áll. Ötpercnyi autózás után egy kicsi, ám takaros parasztház udvarába kanyarodunk. Már látszik, milyen lesz a végeredmény. Kifejezetten barátságos, még az udvar is kellemes beszélgetésekhez van alakítva – illetve lesz, ha majd egyszer elkészül.
– Harminckét éves koromra eddig jutottunk Eszterrel, a feleségemmel – már ami az önálló otthont illeti. Egyébként ő civil, de kitartó társam a borászattal járó mindennapi nyavalyákban. Persze ne értse félre, nem panaszkodunk. Azért ez mégsem egy nagyváros büdös belseje, nem igaz?
– Úgy tudom, jelenleg nyolchektárnyi szőlőben dolgozik, de ez is változni fog.
– Tíz–tizenkét hektárig szeretnék eljutni, ám ez még a jövő zenéje. Mint mondtam, a területnagyságot pusztán önmagában nem lehet fejleszteni, mindent húz magával. És erre a mindenre nincs még meg a pénz.
– Plázák polcain nem láttam Lelovits-bort.
– Szerintem nem is fog. Inkább a gasztronómia felé szeretnék mozdulni. Annyi borom nincs is, hogy benzinkutakon, bevásárlóközpontokban halmozódjanak. Nem is bánom. Az az igazi kiszolgáltatottság.
– Azt mondja, harminckét éves. Pályakezdőnek számít még egy borász ebben a korban?
– Ez nem korhoz köthető, legalábbis a borászok esetében. És területhez vagy a hordók számához sem. Úgy gondolom, egy borász akkor hagyja maga mögött a pálya kezdetét, ha a borfogyasztók úgy tíz százaléka már ismeri, keresi a borait. Ha ez ötvenéves korában következik be, akkor addig pályakezdő. Villányban azért a generációk tekintetében rend van. Itt általában a fiatalok a pályakezdők.
– Szoros a kapcsolat a borászok között?
– Nincs is nagyon más jellegű kapcsolatom. Itt szinte mindenki a borból él. A barátaim is. Gyakran látogatjuk egymást, és őszintén mondom, nem szégyellünk egymástól tanulni. Nálunk is sokszor összejövünk, kóstolunk. Én ilyenkor csak annyit kérek – inkább azt mondanám, ragaszkodom hozzá: az őszintét, gyerekek, mindig az őszintét!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.