Uniós misszió készül Koszovóba

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerda esti ülése anélkül ért véget, hogy bármiféle új állásfoglalás vagy döntés született volna Koszovó kérdésében. Szerbia és Oroszország a tárgyalások folytatását szorgalmazta, az Egyesült Államok és az EU országai pedig elvetették ezt a lehetőséget.

2007. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kulcsfontosságú ország a Biztonsági Tanácsban továbbra is homlokegyenest ellentétes nézetet vall Koszovó jövőbeli státusának ügyében. A diplomáciai harc a két álláspont – az orosz és a nyugati – között alakult ki. A meglehetősen kemény orosz állásfoglalás szerint – mint Vitalij Csurnik ENSZ-nagykövet hangoztatta – Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása illegális lépés, amely ellentétben áll az ENSZ-alapokmánnyal és az 1244-es határozattal. A nyugatiak érvei szerint a kérdést nem lehet megoldani a Biztonsági Tanácsban, ezért másutt kell keresni a rendezést. Mégpedig Brüsszelben.
Az uniós tagok megismételték az EU készségét, hogy missziót küldenek a nemzetközi ellenőrzés alatt álló tartományba, amely misszió az UNMIK-ot váltaná fel. Mint Massimo D’Alema olasz külügyminiszter fogalmazott, a váltást – amely szerint az ENSZ helyébe az EU lépne – a BT 1244. számú határozata alapján végezhetnék el. Ám sem Belgrád, sem pedig Moszkva nem látja legális lehetőségét a koszovói EU-s szerepvállalásnak.
Mind a szerb, mind a koszovói küldöttségvezető a már ismert álláspontokat ismertette a BT előtt. A szerb kormányfő nagy szavakat használt, amikor kijelentette a BT előtt, hogy nemcsak Szerbia integritását védik, hanem a nemzetközi béke és stabilitás érdekeit, a nemzetközi jog alapelveit. Fatmir Sejdiu koszovói elnök beszédében arra is kitért, hogy az albánok elleni etnikai tisztogatás miatt elképzelhetetlen, hogy a két nép egy államban éljen. Szerinte az egyetlen megoldás Koszovó függetlensége.
A térségben nagy figyelemmel kísérték a többórás vitát a Biztonsági Tanácsban. Senki nem várta, hogy a testület képes lenne bármiféle döntésre jutni. A szerbek tartanak attól, hogy az Egyesült Államok és az EU a „BT válsága” után hozzáfog a rendezéshez, amely Koszovó függetlenségét eredményezi, az albánok pedig abban bíznak, hogy már semmi nem állhat a függetlenség útjába, de a vártnál nagyobb orosz ellenállás nyugtalanságot okoz.
A történéseket továbbra is élénk figyelemmel követik Romániában – írja kolozsvári tudósítónk. Egységes fellépést sürget az állam közjogi méltóságai és intézményei részéről a bukaresti parlament által tegnap Koszovó ügyében elfogadott politikai nyilatkozat, amely szerint a dél-szerbiai tartomány státusáról kizárólag az ENSZ Biztonsági Tanácsa illetékes dönteni. A parlamenti ülésen Adrian Cioroianu külügyminiszter megismételte: Bukarest nem ismeri el Koszovó egyoldalú vagy ellenőrzött függetlenségét, ugyanakkor Románia európai csúcsértekezletet javasol a tartomány tárgyában. Markó Béla RMDSZ-elnök úgy véli, Koszovó a területén élő szerb kisebbségnek nyújtandó autonómia révén válhat precedenssé a térségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.