A román EU-tagság erdélyi nyertesei

A romániai magyarság szempontjából az európai parlamenti választásokon elért győzelem számít az év legkiemelkedőbb eseményének, de az erdélyi magyar sportélet krónikásai is régen tapasztalt bravúrokat jegyezhettek az idén.

2008. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)
Közéleti-politikai téren egyaránt sikeres évet tudhat maga mögött a másfél milliós erdélyi magyarság, amely idén először ünnepelte az Európai Unió teljes jogú tagjaként a karácsonyt. Noha a 2007. január elsejei uniós csatlakozással együtt járó enyhe áremelkedés miatt az angyaljárás többe került, mint egy évvel ezelőtt, a reálbérek emelkedése, a bővülő munkahelykínálat, a fejlődő infrastruktúra révén a lakosság egyelőre az integráció nyertesének mondhatja magát. Politikai szempontból különösen érvényes ez a magyar közösségre, amelyet a november 25-i EP-választásokon elért bravúr nyomán hárman képviselnek a brüsszeli törvényhozásban. Mellesleg az erdélyi protestáns egyház sikerességét dicséri, hogy mindhárom euroképviselő református, ráadásul egyikük lelkész, a másik pedig püspök. Néhány hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve a Tőkés László mögé felsorakozó ellenzék között a közös EP-listáról folytatott tárgyalások sikertelensége miatt a magyarságnak nem lesz esélye a brüsszeli mandátumszerzésre. Az RMDSZ és a függetlenként induló püspök közötti versenyhelyzet, az Erdélyben közkedvelt Fidesz és Orbán Viktor választási részvételre buzdító felhívása, valamint a román szavazók alacsony voksolási hajlama végül meghozta gyümölcsét. Az RMDSZ-es Sógor Csaba és Winkler Gyula, valamint Tőkés képviselőségén túlmenően azonban a novemberi megmérettetés jelentősége elsősorban abban mérhető le, hogy az erdélyi magyarnak először nyílt lehetősége választani, nem csak szavazni. A Tőkés által besöpört 180 ezer voks előrevetíti a politikai pluralizmus megteremtését, a Markó Béla vezette szövetség egyeduralmának leáldozását is.
Novemberben kútba esett ugyan az RMDSZ képviselőinek kezdeményezése, hogy az Európai Parlament foglaljon állást a Bolyai-egyetem újraindításának tárgyában, az anyanyelvű oktatás számos szegmensében viszont előrelépés történt Romániában, sínen van a Sapientia és a Partiumi Keresztény Egyetem akkreditációja is, amely lehetővé tenné, hogy az intézmények a román államtól is támogatást kapjanak. Eseményekkel teli év zárul az erdélyi magyar sportéletben is. A Székelyföld emblematikus jégkorongcsapata, a Csíkszeredai Sportklub bronzéremmel tért haza a magyarországi pontvadászatból, amelyben 63 év elteltével szerepel ismét; emellett megnyerte a Román Kupát és a bajnokságot is. Noha szinte kizárólag idegenlégiósokra épít, az 1907-ben még Kolozsvári VSC néven alapított CFR Cluj futballcsapat tulajdonosa, Pászkány Árpád révén kicsit „magyar csapatnak” számít. A klub legjobb időszakát éli: a 2006–2007-es idényben a harmadik helyen végzett az élvonalban, a 2007–2008-as szezon téli szünetében pedig a pontvadászat élén áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.