Beköszöntött Basescu éve

Romániában annak jegyében kezdődött az új év, amivel befejeződött az óesztendő: választási kampánnyal, amelyben a kormány bőkezűsége miatt a lakosságnak egyelőre nagy öröme telik.

2008. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)
Miközben a tavalyi év európai uniós csatlakozással, az idei kisebb-nagyobb mértékű bér- és nyugdíjemeléssel köszöntött be Románia lakossága számára. Keleti szomszédunknál január elsejétől 7,4 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke, így eléri a 114 ezer forintnak megfelelő átlagbér 35,7 százalékát. Az intézkedés mintegy 5,5 millió személyt érint. Több pénzt vihetnek haza a közalkalmazottak is, a romániai pedagógusok pedig az oktatásügyi minisztériummal kötött tavalyi megállapodás révén tízszázalékos béremelést kapnak 2008-tól. Örömhír a szülők számára, hogy márciustól 25 százalékkal nő a családi pótlék összege. A bukaresti kormány bőkezűsége egyébként nem véletlen: idén két – helyhatósági és parlamenti – választást is rendeznek Romániában, e tekintetben a liberális Calin Popescu-Tariceanu vezette kabinet számára akár kampánypénznek is beillik a széles társadalmi rétegeket érintő osztozkodás. A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel kisebbségben kormányzó liberálisokon az ellenzéki szociáldemokraták nyomására észlelhető a szokatlan szociális érzékenység, a PSD ugyanis ezekhez az intézkedésekhez kötötte a 2008-as állami költségvetés megszavazását.
A Tariceanuval évek óta hadban álló Traian Basescu államfő ugyanakkor épp a hatalmon lévők kampánypopulizmusán átlátva jelentette be 2007 utolsó napjaiban: kihirdeti ugyan a büdzsét, a jövő héten azonban megbeszélésre hívja a minisztereket az elégedetlen szakszervezetek vezetőivel, a tárgyalásokon pedig közvetítői szerepet vállal. Mindebből máris kitűnik, hogy Basescu idén is aktív kíván lenni, megtartva magának a kezdeményezést a román belpolitikában. Az elnök legfőbb célja, hogy az őt mindenben támogató, 2007 végén a Tariceanu liberális alakulatából kivált Theodor Stolojan exkormányfő csapatával megejtett egyesülés révén jobboldali gyűjtőpárttá izmosodott Demokrata Liberális Párt diadalmaskodjon a választásokon. A PD-L kettős győzelme egyrészt mellékvágányra terelné a Basescu ősellenségének számító liberális Tariceanut, másrészt megágyazna az elnök második mandátumának a jövő évi elnökválasztáson.
Az RMDSZ számára is mérföldkő lesz az idei esztendő. A Markó Béla vezette alakulat teret veszíthet az erdélyi önkormányzatokban Szász Jenő alakulófélben lévő Magyar Polgári Pártjával szemben, amellyel ha nem ül tárgyalóasztalhoz, azt kockáztatja, hogy nem jut be a bukaresti parlamentbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.