Gyilkosság, rablás, túszejtés

Szinte naponta követnek el súlyos bűncselekményeket az új évben román állampolgárok Olaszországban, ahol a napokban egy bűnbanda túszul ejtett, majd kirabolt egy vállalkozót, ugyancsak két román állampolgár pedig kifosztott egy vidéki pénzintézetet. Közben Franciaország, Olaszország és Spanyolország kollektív kitoloncolást fontolgat az illegális bevándorlók ellen.

2008. 01. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába igyekezett hangsúlyozni Bukarestben a román és az olasz diplomácia vezetője, hogy a kétoldalú kapcsolatokat az együttműködés és nem a válságkezelés jellemzi. A két ország viszonyát alaposan befolyásolja, hogy Itáliában román állampolgárok számos bűncselekményt követtek az elmúlt hónapokban. Adrian Cioroianu és Massimo D’Alema szerdán aláírta ugyan a Bukarest és Róma között tíz éve megkötött stratégiai partnerség megújításáról szóló nyilatkozatot, a megbeszélések központi témáját azonban az adta, miként fékezhetik meg a felek a félszigeten elszaporodott törvénytelen cselekedeteket, amelyek miatt Olaszország tavaly rendeletet hozott a közveszélyesnek ítélt uniós állampolgárok kitoloncolásáról. Márpedig a külügyminisztereknek az elmúlt napok történései is szép számban szolgáltatták az olasz társadalomban félelmet keltő incidenseket.
Két álarcos, egymás között románul beszélő férfi szerdán késsel megfenyegette az egyik pénzintézet Monta San Giustóban működő fiókjának alkalmazottjait, majd tizenötezer eurós zsákmánnyal távozott a helyszínről. Az olasz nyomozóknak ennél is nagyobb fejtörést okoz annak a bűncselekménynek a felderítése, amelyben hét, álarcot viselő, ugyancsak románul beszélő férfi a napokban kirabolta az Oltrepo borvidék egyik legismertebb borászát. A L’espresso című napilap beszámolója szerint a fegyveresek erőszakkal behatoltak Giorgo Maggi bonascói villájába, és túszul ejtették a borász 23 éves lányát. A támadók végül tízezer euró értékben készpénzzel és ékszerrel távoztak a helyszínről.
Sikerült azonban elfogni azt a 39 éves román bejárónőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkolta a gondjaira bízott 81 éves asszonyt. Vélhetőleg ezeknek a bűncselekményeknek a hatására olasz fiatalok egy csoportja rátámadt egy házra, amelyben több mint húsz, Olaszországban illegálisan tartózkodó román állampolgár lakik. Aprilia város egyik elhagyott gyárépületére a szemtanúk szerint tíz fiatal Molotov-koktélokat dobott, majd felgyújtotta az épület előtt parkoló autókat. Az Il Tempo című hírlap úgy tudja, az akció célja a bosszú volt.
Az olasz társadalmat a mai napig sokkolja Romulus Mailat ügye. A román férfi tavaly októberben kirabolt, megerőszakolt, majd agyonvert egy asszonyt. Annak már többnyire Romániában volt nagyobb visszhangja, hogy a múlt hét végén az ugyancsak román Marian Negoita egy római szállodában megölt két, szintén román lányt. Ezzel egy időben Franciaország, Olaszország és Spanyolország – utóbbi két államban meghaladja a kétmilliót a román állampolgárok száma – arra készül, hogy közösen, kollektív kiutasítás formájában lép fel az illegális bevándorlókkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.