Házrobbanás Szatmárnémetiben

Három ember megsérült, csaknem harmincan pedig átmenetileg elvesztették otthonukat tegnap, amikor gázrobbanás történt Szatmárnémeti egyik panelházában. Két sebesültet katonai repülőgéppel szállítottak egy bukaresti kórházba. Romániában szinte hetente előfordulnak hasonló szerencsétlenségek, amelyeket a legtöbb esetben az okoz, hogy a lakók szakszerűtlenül csatlakoztatják rá kályhájukat vagy hőközpontjukat a gázvezetékre.

2008. 01. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar nemzetiségű sérültjei vannak annak a súlyos gázrobbanásnak, amely vasárnap éjszaka következett be a román– magyar határ mentén fekvő Szatmárnémeti egyik panelházában. A négyemeletes épület földszinti lakásában történt detonációban hét otthon súlyosan megrongálódott, csaknem harminc lakót átmenetileg rokonoknál, gimnáziumi kollégiumokban szállásolták el. A szatmári megyeszékhely katasztrófa-elhárítási felügyelete közölte, a szerencsétlenséget mulasztás okozta, az érintett lakásban élő Róbert János ugyanis hatósági engedély nélkül, szakszerűtlenül csatlakoztatta a földgázvezetékhez egyéni hőközpontját, és a folyamatosan szivárgó gáz berobbant. A negyvenéves férfit és harmincöt éves élettársát, Fekete Karolinát tegnap a román katonai légierő egyik gépével egy bukaresti klinikára szállították; az ottani orvosok szerint a testfelülete nyolcvan százalékán megégett férfi túlélési esélyei minimálisak, a szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett nő azonban várhatóan hamar felépül. Egy, a szomszédos lakásban tartózkodó, szintén magyar nemzetiségű fiatal nő könnyebb sérülésekkel megúszta a robbanást.
Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, a robbanás miatt tönkrement lakás tulajdonosa – az önkormányzat közterület-fenntartási főosztályának vezetője – egy ingatlanügynöknek adta bérbe a lakrészt, aki ideiglenesen szállást adott a szerencsétlenül járt hajléktalan párnak.
Romániában évek óta gyakoriak a szatmárnémetihez hasonló szerencsétlenségek. Az esetek többségében rögtönzött fűtőberendezések okozzák a bajt, amelyeket a kis jövedelmű lakók a szakhatóság jóváhagyása nélkül csatlakoztatnak rá a földgázvezetékre.
A legtöbb gázrobbanást, kétezret 1998-ban jegyezték az országban, a legsúlyosabb pedig ugyanabban az évben Bukarestben következett be, amikor heten életüket vesztették. Tavaly szeptemberben az erdélyi Zilahon gázszivárgás miatt a levegőbe röpült egy négyemeletes panelház, ketten meghaltak, az épületet pedig le kellett bontani. Idén januárban a Szatmárnémetiben történt gázrobbanáson kívül hasonló, négy sérültet követelő eset történt Szászmedgyesen és a Brassó megyei Zernyesten is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.