Kettős gyilkosság Róma központjában

Gyilkosság áldozata lett két romániai lány Olaszországban – egyikük csángó magyar származású –, akiket rendőrségi információk szerint egy ugyancsak román állampolgárságú férfi ölt meg egy római szállodában. Az olasz kormány tavaly éppen a külföldiek által elkövetett bűncselekmények elszaporodása miatt könnyítette meg a bevándorlók kitoloncolását.

2008. 01. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét egy román állampolgár által elkövetett emberölés borzolja a kedélyeket a külföldiek bűncselekményeit már korábban megelégelő Olaszországban. A római nyomozó hatóság tájékoztatása szerint az olasz főváros egyik központi szállodájában szombatra virradóra átvágott torokkal, vérbe fagyva találtak két román állampolgárságú fiatal lányt. A bűncselekményről maga a feltételezett elkövető, a 31 éves Marian Negoita tett névtelen bejelentést a csendőrségnek, amelynek azonban azt állította, hogy az áldozatok öngyilkosok lettek. A rendőrségnek a hívás alapján sikerült bemérnie a férfi mobiltelefonját, majd Róma központjában őrizetbe vették a gyanúsítottat, akinél találtak egy véres kést is. A nyomozók által egyelőre meg nem erősített olasz sajtóértesülések szerint a 20 és 21 éves lányok prostituáltak voltak, az egyikükkel régóta szerelmi viszonyt ápoló Negoita pedig féltékenységi rohamában ölt, miután megtudta, hogy barátnőjének egy másik férfival is viszonya volt. A bukaresti Realitatea hírtelevízió munkatársainak tegnap sikerült kapcsolatba lépniük az egyik áldozat, Bulai Clara szüleivel. A moldvai Bákó megyében, a csángó magyarok lakta Szárazpatakon élő Bulai házaspár elmondta, lányuk két éve – tudomásuk szerint egy szállodában, takarítónőként – dolgozik Rómában, azóta csak telefonon beszéltek vele. Clara gyilkossággal gyanúsított – korábban rablásért és kerítésért elítélt – barátját erőszakos, féltékenykedő emberként ismerték, aki nemegyszer megfenyegette őket is.
A bákói lányok tragédiája ismét ráirányította a római hatóságok figyelmét a több mint egymilliós olaszországi román bevándorló közösségre. A románok által elkövetett bűncselekmények keltette közfelháborodás miatt a Romano Prodi vezette kormány tavaly novemberben rendeletet hozott, amely alapján azonnal kitoloncolják Itáliából a büntetett előéletű, a társadalomra veszélyes uniós állampolgárokat. Róma szigorát az erdélyi Szeben megyéből származó Romulus Mailat váltotta ki, aki október 30-án az olasz fővárosban megerőszakolta, kirabolta és megverte egy olasz ellentengernagy feleségét, Giovanna Reggianit, aki két nap múlva a kórházban belehalt sérüléseibe. Azóta az olasz rendőrség száz román állampolgárt küldött haza. Az Itáliában 2007 első nyolc hónapjában őrizetbe vett 3557 külföldi közül 2689 román állampolgár, akik ma is vezetik a félszigeten a bűnözői toplistát az erőszakos bűncselekmények – emberölés, nemi erőszak, rablás – terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.