Kompromittálódott román liberálisok

Kompromittálódott, korrupcióval, hivatali hatalommal való visszaéléssel, egyéb törvénytelenségekkel gyanúsított miniszterek egész sora fűződik a Calin Popescu-Tariceanu román kormányfő vezette kabinet nevéhez. A szállításügyi tárca jelenlegi vezetője cserbenhagyásos gázoló, az igazságügy-miniszter pedig egyik rokonát vonta be a szavazásba.

2008. 01. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapos kontraszelekció jellemzi a román Nemzeti Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta bukaresti kormány személyi állományát, mióta a kabinetből idén tavasszal kiebrudalták a demokratákat. Eklatáns példa, hogy Calin Popescu- Tariceanu miniszterelnök a minap olyan igazságügy-minisztert nevezett ki a távozó Tudor Chiuariu helyére, aki a parlamentben teljesen illetéktelenül szavazó unokahúga révén tavaly botrányhőssé vált. Az incidens akkoriban óriási vihart kavart a honatyák parlamenti fegyelmezetlenségéről amúgy is híres Romániában. Egy kereskedelmi csatorna parlamenti forgatócsoportja tetten érte az akkor szenátorként tevékenykedő Norica Nicolai közeli rokonát, amint nagynénje egyik liberális szenátortársa helyett szavaz. Anca Hanes és a politikus ellen hivatalos tisztséggel való visszaélés gyanújával vizsgálatot indítottak, ám a bukaresti főügyészség végül vádemelés nélkül lezárta az ügyet, mondván: az unokahúg csak úgy tett, mintha szavazott volna. Norica Nicolai igazságügy-miniszterré történt kinevezése amiatt is aggályos, mivel évekig a liberális olajmágnás Dinu Patriciu alkalmazottja volt, aki ellen jelenleg számtalan gazdasági bűncselekmény gyanújával folyik bűnvádi eljárás.
Különben Nicolai elődjét, Tudor Chiuariut is úgy tartják számon Bukarestben – sőt Brüsszelben is –, mint aki mindent megtett a korrupcióellenes harcot és a közjogi méltóságok vagyonellenőrzését zászlajára tűző volt tárcavezető, Monica Macovei eredményeinek lenullázásáért. Tariceanu pártfogoltjának – akit Traian Basescu államfő mellesleg fiatal maffiózónak nevezett – végül azután kellett lemondania, hogy az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a miniszterek felelősségre vonását akadályozó rendeletét. A liberális színezetű román kormányt néhány hónappal ezelőtt leginkább Decebal Traian Remes volt mezőgazdasági miniszter járatta le, akiről ugyancsak videofelvételek bizonyították, hogy állami megrendelések „levajazása” fejében csúszópénzt fogadott el egy nagybányai vállalkozótól. A korrupcióellenes ügyészek által vizsgált Remesnek akkor rögtön távoznia kellett a Tariceanu-kabinetből. Nem hajlandó követni egykori minisztertársa példáját Ludovic Orban szállításügyi miniszter, akiről nemrég minden kétséget kizáróan kiderült, hogy cserbenhagyásos gázolást követett el Bukarestben. Az apja révén magyar származású liberális politikusról (öccse Leonard Orban, az EU nyelvi sokszínűségért felelős biztosa) ráadásul kiderült: több rendben hazudott az általa okozott közúti baleset körülményeiről, lefizette a koccanás során elsodort 14 éves diáklány családját, később pedig csak a sajtó által kapacitált bukaresti közlekedésrendészet parancsnokának „meghívására” jelentette be a történteket. Különben jellemző a román liberális politikusok Basescu-fóbiájára, hogy Ludovic Orban az államfő és a titkosszolgálatok konspirációjaként állítja be a balesetet. Többek között abból a megközelítésből, hogy az incidens az államelnöki Cotroceni-palota közvetlen közelében történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.