Palotaháborút vív Basescu Bukarestben

2008. 01. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fejezethez érkezett a Traian Basescu román államfő és Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök között hosszú ideje dúló politikai és személyes háborúskodás. Románia két legfőbb közjogi méltósága között az váltott ki újabb konfliktust, hogy az elnök bejelentette: nem fogadja el Norica Nicolai igazságügy-miniszterré történő kinevezését, egyúttal felkérte Tariceanut, nevezzen meg új jelöltet a posztra. A liberális miniszterelnök decemberben nevezte ki a tárca élére a pártja alelnöki tisztségét is betöltő szenátor aszszonyt, akinek elődje, Tudor Chiuariu – szintén az államfő sugallatára – lemondott az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárás miatt. Traian Basescu azzal indokolja a liberális politikus kinevezésének elutasítását, hogy hírnevét alaposan megtépázta az a két évvel ezelőtti incidens, amelynek során tetten érték a szenátor unokahúgát, amint egy másik liberális honatya helyett szavaz a bukaresti parlamentben. Emiatt Norica Nicolait annak idején a házszabály megsértése miatt figyelmeztetésben részesítette a román szenátus. Basescu szerint a miniszteri funkció betöltésére javasolt Nicolai megtépázott hírneve kapcsán alkotott közvélekedés sem a lakosság, sem Románia nemzetközi partnerei körében nem vezetne az igazságszolgáltatás iránti bizalom elmélyüléséhez. Annál is inkább, hogy az Európai Bizottság továbbra is megfigyelés alatt tartja a romániai igazságügy reformját, így Bukarest nem kockáztathatja, hogy – Basescu szerint – „erkölcsileg kompromittált” tisztviselők döntései miatt Brüsszel védzáradékot léptessen életbe az országgal szemben.
Kabinete tegnapi ülését követően Calin Popescu-Tariceanu leszögezte: nem tágít korábbi döntésétől, és második alkalommal is Nicolait jelöli miniszternek, mivel szerinte Basescu nem állt elő nyomós indokkal a kinevezés elutasításakor. A román alkotmány szerint a minisztereket a kormányfő javaslata alapján az államfő nevezi ki ugyan, ám nincs vétójoga a kérdésben, csupán megfogalmazhatja kifogásait a jelöltekkel kapcsolatosan. Egyébként a mostanihoz hasonló összetűzésre már volt példa Bukarestben: tavaly Basescu nem írta alá a liberális Adrian Cioroianu külügyminiszterré történő kinevezését sem. A politikus végül azután foglalhatta el posztját, hogy a kormány megkeresésére a román alkotmánybíróság közölte: az államfő nem vétózhatja meg a miniszter kinevezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.