Soltvadkert reneszánsza

Muray Gábor
2008. 01. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta drukkoltunk, hát most bejött: az Év bortermelője végre Frittmann János lett, a rónaság szőlőapostola, aki szerint a cím nem csak neki, hanem az egész kunsági borvidéknek szól, amely korábban nem tartozott a favoritok közé. S mivel a borvidék nem kedvenc, Frittmann-nak szembe kellett mennie az árral, és dupla munkával bebizonyítania, hogy a Kunság nem egyenlő (már) a borkutyulással meg a módosult tudatállapotért küzdő csövesek kannás boraival.
Frittmann János – csak úgy pőrén, bor nélkül, tehát az ember – is érdekes. Halk szavú, egyenes és makacs jelenség, akit a fesztiválokon csak az értőbbje csíp el, mert a borfogyasztók nagy része, okkal vagy ok nélkül, még mindig ódzkodik a Petőfi által rímbe szedett táj boraitól. Pedig az csak az utóbbi néhány komor évtizedben lett a föld alatti bunkerekből származó hamis borok birodalma, eredetileg éppolyan élvezetes borok származtak innen, mint az ország más vidékeiről, csak hát a magyar narancs/gyapot kora itt is rombolt (tudatilag, erkölcsileg, emberileg). A Frittmann testvérek által világra hozott borászat tehát nemcsak a borászat Kossuth-díját, az Év bortermelője címet érdemelné ki, hanem jóval többet: amit ők tesznek, mind gasztronómiai értelemben, mind társadalmi, kultúrtörténeti értelemben is lényeges. Boraik családi vállalkozásban készülnek, az egész família kiveszi részét a birtok szőlészeti, borászati és kereskedelmi tevékenységéből. Mi pedig, a fogyasztók, hálásak vagyunk ezért, kora nyártól majd isszuk a meglepően gazdag Frittmann-rozét, nagy ebédek előtt, aperitifként János mester elképesztő sillerjét, ott van hungaricumnak a zászlósboruk, az ezerjó, a Bakonyi Karcsi bácsi által nemesített cserszegi fűszeres és a kadarka, nemcsak nyárestekre. Foglalkoznak a nagy világfajtákkal is, nekem mégis magyar különlegességeik miatt igazán kedvesek. Csak semmi sznobéria, ahogy Frittmannék hirdetik: „szeretnénk kielégíteni minden fogyasztói igényt, ezért készítünk minőségi, táj- és asztali borokat” – ez pedig, a magyar asztali és tájborok hiányát tekintve szintén nemes vállalkozás.
Frittmannék borai elérhetőek a boltokban, előzetes bejelentkezéssel kóstolhatunk soltvadkerti pincészetükben, a budavári Magyar Borok Háza pedig a Kunsági borvidéket ünnepli január 31-én öttől – a Magyar Bor Akadémia díjkiosztó gálája után aznap ugyanis felkerül a Magyar Borok Háza dicsőségfalára a korábbi évek győztesei mellé a 2007-es esztendő „Év borászának” kézlenyomata is.

Mankó. Frittmann Testvérek pincészete, Soltvadkert, Eötvös u. 5. Borkóstolás, pincelátogatás bejelentkezés alapján: 06-30/925-5701. Web: www.frittmann.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.