Vita Tőkés táborában

2008. 01. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még meg sem alakult, máris viszály övezi a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöki tisztségének betöltését az erdélyi magyar jobboldalon. Gazda Zoltán, a leendő alakulat anyaszervezete, a Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezetének vezetője úgy véli: a jelenlegi elnök, Szász Jenő helyett Tőkés László lenne a legalkalmasabb arra, hogy a pártbejegyzés után az MPP élére álljon. Gazda szerint a függetlenként európai parlamenti mandátumot nyert Tőkés az erdélyi magyar jobboldal leghitelesebb személyisége, aki képes egybekovácsolni az őt támogató és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) szemben álló ellenzéki szervezeteket. Ezzel szemben Szász nem támogatja, hogy egyesek a hétköznapi pártpolitikai feladatok szintjére kívánják „lerángatni” Tőkést, aki szerinte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként sokkal inkább alkalmasabb arra, hogy egy létrehozandó erdélyi magyar nemzetgyűlés élén tárgyalóasztalhoz ültesse a romániai magyarság érdekképviseletét felvállaló szervezeteket.
Toró T. Tibor, az EMNT alelnöke tegnap kijelentette: az MPP programját – amelynek elbírálását mára tűzte ki a bukaresti bíróság – a püspök politikai filozófiájára kell építeni, ellenkező esetben sor kerülhet egy harmadik politikai erő bejegyzésére is az erdélyi jobboldalon. Borbély László RMDSZ-alelnök szerint a szövetséggel rivalizáló szervezeteket megcsapta a hatalmi harc szele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.