Markó-kosár Tőkéséknek

Balkáni csoportosulásnak nevezte, és elutasította az együttműködést a frissen bejegyzett Magyar Polgári Párttal az RMDSZ elnöke. Markó Béla elrugaszkodott ötletnek tartja Tőkés László javaslatát, hogy kész közvetíteni a két politikai alakulat között.

2008. 02. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatná az RMDSZ Bölönit? Ha Bölöni László feladná az Egyesült Arab Emirátusokban folytatott edzősködést, és hazajönne, hogy harcba szálljon Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, akkor az RMDSZ hajlandó támogatni – reagált Kelemen Hunor, a szövetség ügyvezető elnöke a Transindex hírportálnak adott válaszában Szász Jenő szombati bejelentésére, miszerint a vásárhelyi származású labdarúgóedző indulna a megmérettetésen, ha összmagyar jelölt lehet. Miközben Kelemen szerint a fő cél az, hogy Marosvásárhelynek magyar polgármestere legyen, az RMDSZ a hét végén Borbély László területfejlesztési minisztert nevezte meg jelöltjeként. (R. Sz.)


Az 1989-es rendszerváltás óta példátlan magyar–magyar összecsapás körvonalazódik az önkormányzati tisztségekért a májusban esedékes romániai helyhatósági választásokon, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította a rivális Magyar Polgári Párttal (MPP) való együttműködést. Markó Béla, az RMDSZ elnöke a hét végén balkáni magatartású csoportosulásnak nevezte a január végén bejegyzett, Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester vezette MPP-t, amelyet szerinte nem azért hívtak életre, hogy megegyezzen a szövetséggel. – Az MPP azért jött létre, hogy megpróbálja megbontani az RMDSZ-t, hogy csökkentse esélyünket a helyhatósági és parlamenti választásokon. Balkáni politizálásra vall, hogy az alakulat nem tüntette fel programjában az autonómiát, és az is, hogy vezetői arról is lemondtak volna, hogy az alapító oklevélben magyarul is szerepeljen a párt neve – hangoztatta Markó. A politikus egyúttal elvetette Tőkés László javaslatát, miszerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként közvetítő szerepet vállal az RMDSZ és a polgári párt közötti párbeszéd beindításában. Markó szerint Tőkés nem pártok fölött álló személyiség, aki leülteti a politikai szervezeteket egy asztalhoz, hanem az RMDSZ-en kívül álló csoportosulások legmarkánsabb képviselőjeként folyamatosan konfrontálódott a szövetséggel.
Szombaton keltezett levelében Tőkés László az MPP-vel való tárgyalás beindítására kéri Markót, hogy az idei helyhatósági és parlamenti választások alkalmával az erdélyi magyarság képviselete számbelileg és minőségileg egyaránt erősödjön. Ezzel egy időben Szász Jenő nyolcpontos együttműködési chartát terjesztett elő az RMDSZ vezetőségének, amelynek alapja, hogy a két alakulat kölcsönösen elismeri egymást, választási versenyt pedig csak ott folytatnak, ahol jelöltjeik versengése nem veszélyezteti az erdélyi magyarság képviseletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.