Liberális „turisták” Erdélyben

2008. 07. 22. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétnapos látogatásra Erdélybe érkezett tegnap az SZDSZ Fodor Gábor elnök vezette delegációja. A küldöttség – amelynek tagja Eörsi Mátyás és Szent-Iványi István ügyvivő, valamint Léderer András, az Új Generáció elnöke – első útja Kolozsvárra vezetett. A kincses városban Eckstein-Kovács Péter szenátorral, az RMDSZ szabadelvű körének elnökével és László Attila alpolgármesterrel, Kolozs megyei RMDSZ-elnökkel értékelték a júniusi helyhatósági választások eredményeit, és szóba kerültek az őszi parlamenti megméretés előtt az erdélyi magyar– magyar összefogást célzó erőfeszítések is. Fodor Gábor erdélyi körútjának első napján a Hargita megyei Tusnádfürdőre is ellátogatott, ahol az RMDSZ ifjúsági szervezete, a Magyar Ifjúsági Értekezlet által rendezett EU-táborban folytatott megbeszélést erdélyi magyar politikusokkal. Az SZDSZ vezetői szombaton Marosvásárhelyen találkoznak Markó Béla RMDSZ-elnökkel. Különben az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet éles hangon reagált Fodor bejelentésére, miszerint megválasztása óta első külföldi útja Erdélybe vezetett. „Legyenek szívesek, ne látogassanak ide, ne kezdjék el lerombolni azokat a bástyákat, melyek eddig meg tudtak tartani bennünket közösségként. Miközben az itteniek előbb látnák a hátuk közepét, mint önöket, otthon ugyanúgy külföldinek számítanak nemzetidegen elveikkel” – fogalmaznak az erdélyi fiatalok az „SZDSZ-es turistákhoz” intézett levelükben.

Ügynöki múlt. Helyzete tisztázására szólította fel a bukaresti külügyminisztérium Románia lisszaboni nagykövetét, akiről kiderült, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Gabriel Gafita dossziéját nemrég továbbította a Securitate irattárát vizsgáló országos tanács a bukaresti törvényszékhez, amely a módosított átvilágítási törvény értelmében illetékes megállapítani a diplomatáról, hogy politikai rendőrségi tevékenységet folytatott-e. Gafitát 25 évesen, 1977-ben szervezte be a hírszerzés, rendszeresen jelentett romániai művészekről. Gafita egyébként 1989-ig a kisebbségi irodalmat gondozó bukaresti Kriterion könyvkiadó szerkesztője volt, így a magyar írók-költők „irredenta” tevékenységéről is beszámolt Ceausescu elnyomógépezetének. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.