Brassó kiutasítja a cenki medvéket

Ultrahangos érzékelőhálózattal tartják távol majd a barnamedvéket a lakott területektől az erdélyi Brassóban. A Cenk-hegy alatti város környékén élő, csaknem száz példányból álló medvepopuláció rendszeresen lejár a lakótelepekre élelemért, veszélyeztetve a helyiek és a turisták életét.

2008. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stop a medveinváziónak! címmel hirdetett nagyszabású programot Romániában a környezetvédelmi minisztérium, a brassói önkormányzat és egy magáncég, amelynek célja távol tartani a lakott területektől a dél-erdélyi város környékén tanyázó állatokat. A 284 ezres lélekszámú megyeszékhelyen évek óta gondot okoznak a Cenk-hegyről lejáró, ma már turistalátványosságnak számító medvék, amelyek rendszeresen megdézsmálják a lakónegyedek szemeteskukáit. A bocsaikat védő anyaállatok számos alkalommal támadtak már emberre, legutóbb július végén egy húszéves férfi esett áldozatul a hegy lábánál. A bukaresti és helyi hatóságokat ez a baleset késztette a medvék jelentette állandó veszély elhárítására.
A Korodi Attila környezetvédelmi miniszter által a napokban ismertetett, a jövő év elején megvalósuló elképzelés szerint ultrahangos berendezésekből álló védőfalat építenek ki a Cenk aljában és a város többi, medvék által sűrűn látogatott negyedeiben. A 300 ezer euró összköltségvetésű projekt részeként több száz érzékelőt szerelnek a fákra és a villanyoszlopokra, a medvék frekvenciájára beállított ultrahanghullámsávon működő berendezések ötvenméteres szakaszon bocsátanak ki jelzést, amelytől a medvék megriadnak, és óvakodnak a terület megközelítésétől. – A kizárólag a medvék által észlehető magas hang olyan hatást gyakorol rájuk, mintha Mozart zenéje helyett kemény rockzenét hallgattatnánk egy nyugdíjassal – illusztrálta a berendezés keltette várható effektust Korodi. Ha a terv Brassóban beválik, akkor a tárcavezető szerint a rendszert kiterjesztik a medvék által ugyancsak veszélyeztetett Hargita és Kovászna megyére is.
Egyébként az európai barnamedve-populáció hatvan százaléka, nagyjából hatezer példány Romániában található, ezek felügyelete és kordában tartása kemény feladatot ró a hatóságokra. Brassó megyében például több mint kilencszáz egyed él, közülük csaknem száz közvetlenül a megyeszékhely környékén. A túlszaporodás, valamint a vadászegyesületek részéről mutatkozó igény ellenére a szaktárca csak abban az esetben engedélyezi a medvék kilövését, ha – szaknyelven szólva – egy-egy példány „vérszemet kap”, vagyis emberre támad. Korodi Attila továbbra is abban látja a túlnépesedett állományok jelentette gondok orvoslását, hogy az állatok egy részét rendszeresen átszállítják nagy kiterjedésű erdős területekre, ahol csekély az esély arra, hogy emberrel találkozzanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.