Fertőzött sebészfonal okozta egy kismama halálát

Románia százötven kórházából vontak be az egészségügyi hatóságok Kínából importált sebészi fonalat, miután az eddigi vizsgálatok szerint a fertőzött varróanyag okozta egy kismama halálát. Keleti szomszédunknál négy éve használják ezt a típusú, ázsiai gyártmányú egészségügyi segédeszközt.

2008. 10. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Európa számos országában a melaminnal szennyezett kínai élelmiszerek ellen folytatnak hajtóvadászatot a hatóságok, keleti szomszédunknál az ázsiai országból származó egészségügyi segédeszközök okoznak riadalmat. Romániai orvosok szerint nem zárható ki, hogy több ezer, az elmúlt időszakban műtött pácienst fertőzhetett meg az országba Kínából bevitt sebészi fonal. A bukaresti egészségügyi minisztérium a napokban rendelte el ezeknek a varróanyagoknak a lefoglalását, miután az előzetes vizsgálatok szerint fertőzött sebészcérna miatt hunyt el egy 28 éves kismama. Elena Carmen Ghita mesterséges megtermékenyítés útján, császármetszéssel hozta világra gyermekét augusztusban a román fővárostól nem meszsze fekvő Calinesti városában, de már a szülés után néhány órával erős hasi fájásra és rosszullétre panaszkodott. Antibiotikumos kezelés után az asszonyt ismét megműtötték a helyi kórházban, állapota azonban továbbra sem javult, ezért a bukaresti sürgősségi kórházba szállították. Életét az újabb sebészi beavatkozással sem sikerült megmenteni, a szepszis miatt ugyanis a kismama szíve és légzése leállt.
A tragédia nyomán elrendelt előzetes vizsgálatok alapján az Ar-ges megyei közegészségügyi hatóság megállapította, hogy a páciens halálát a császármetszésnél bevarrásra használt, kínai sebészi fonal okozta, a varróanyag ugyanis a Bacillus Cereus elnevezésű baktériumtól fertőződött. A jelentés eredményeképp Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter elrendelte az orvosi eszköz bevonását, az ügyben felállított vizsgálóbizottságot pedig arra utasította: mérje fel, hány páciensnél használták a kínai sebészi fonalat, illetve jelentke-
zett-e náluk is fertőzés. A szaktárca jóváhagyásával Romániába 2004 óta importálnak varróanyagot Kínából. Robertina Margineanu, a sebészi fonalakat importáló társaság marketingigazgatója szerint cége az idén százötven romániai kórházat látott el ezzel az eszközzel, ami a behozott áru felét jelenti, a fennmaradó rész forgalmazását felfüggesztették. A romániai incidensek miatt a kínai gyártó és a romániai importőr nagy-britanniai és németországi laboratóriumokba küldött mintát a sebészi fonalból, az eredmény egy héten belül várható. Ovidiu Butuc, a marosvásárhelyi sürgősségi kórház igazgatója szerint csak az erdélyi megyében nemrég műtött és a kínai cérnával összevarrt páciensek vannak veszélyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.