Tovább csavarog a haramia

Nem javultak az életkörülményei annak a gyergyószentmiklósi cigány fiúnak, akit a tavaly télen a budapesti Blaha Lujza téren elkövetett késelése miatt toloncoltak haza Romániába a hatóságok. Gábor István nem jár iskolába, és ismét Besztercén élő nővérénél tartózkodik, akitől másfél évvel ezelőtt Magyarországra szökött.

2008. 10. 12. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül szűkös anyagi lehetőségei és a román hatóságok nemtörődömsége miatt a gyergyószentmiklósi Gábor család nem tud gondoskodni fia, a Magyarországon a Blaha rémeként elhíresült István iskoláztatását. Idősebb Gábor István, a húszezres Hargita megyei város cigány telepén élő családfő a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, biztos jövedelem hiányában még ruhát és cipőt sem képes vásárolni 12 éves fiának, akit ezért be sem írattak iskolába. A nyolcgyerekes, családját hulladékgyűjtésből és koldulásból fenntartó férfi ezzel magyarázza, hogy az idén januárban Magyarországról hazatoloncolt fia hosszabb ideje Besztercén élő idősebbik lányánál tartózkodik.
Vagyis ugyanott, ahonnan tavaly márciusban ismeretlen körülmények között Budapestre utazott, majd a Blaha Lujza téren és környékén elkövetett súlyos bűncselekmények révén került a figyelem középpontjába. Emlékezetes, több mint tíz hónapos magyarországi tartózkodása idején a székelyföldi kiskorú Pesten szerzett ismerőseivel együtt hónapokon át hajléktalanokat, időseket és gyerekeket terrorizált. István akkor került a rendőrség látószögébe, amikor tavaly decemberben MP3-lejátszójáért combon szúrt egy 15 éves fiatalt egy villamosmegállóban. A késelés nyomán idén januárban a magyar hatóságok átadták Romániának a fiút, akit néhány hétre egy csíkszeredai nevelőintézetben helyeztek el, ahonnan egy alkalommal ugyancsak sikerült megszöknie. A Hargita megyei törvényszék döntése értelmében Gábor István februárban visszakerült a családjához, a hivatalos indokolás szerint azért, mert „olyan gyerekről van szó, akit nem lehet intézményi keretek között nevelni, nem bírja a bezártságot, az őrizetet.” Azóta megszűnt a gyermek állami felügyelete, a Hargita megyei gyermekjogvédelmi felügyelőség pedig mindössze arra szorítkozott, hogy felkérte a Beszterce-Naszód megyei szakhatóságot: „kövesse figyelemmel Gábor István sorsának alakulását”.
Az apa eközben azzal vádolja a román hatóságokat, hogy csak akkor keresték meg a családot, amikor fia kálváriáját hosszú ideig napirenden tartotta a sajtó, most azonban semmiféle anyagi támogatást nem kap. Kiderült, a gyergyói cigány család hónapok óta szociális segélyben sem részesül, éppen ezért Gáborék többi gyereke is kukázni, kéregetni kényszerül.
A gyergyószentmiklósi önkormányzat szociális ügyekért felelős osztálya szerint azonban a család idén azért nem jogosult segélyre, mert nem végzett közhasznú munkát, és nem nyújtotta be a folyósításhoz szükséges iratokat. Ezzel egy időben Kari Attila, a Hargita megyei tanfelügyelőség romaügyi szakértője úgy nyilatkozott, Istvánnak lehetősége lenne elkezdenie tanulmányait a cigány gyermekeknek indított Második esély program részeként, de csak akkor, ha hazatér Gyergyószentmiklósra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.