Felhozták négy vájár holttestét

Noha szakértők napközben még úgy vélekedtek, hogy akár hetekig is eltarthat, amíg felszínre hozzák a tizenkét halottat követelő hétvégi, Zsil-völgyi sújtólégrobbanás valamennyi áldozatának holttestét, tegnap este a bányamentőknek sikerült kiemelniük négy élettelen vájárt. A petrillai katasztrófa ügyében indított vizsgálatok részeként száz embert idézett be kihallgatásra a nyomozócsoport.

2008. 11. 28. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vízbetörés Kínában. Negyvenkét szénbányász rekedt tegnap a mélyben a kínai Honan tartományban, amikor víz árasztotta el a járatokat – adta hírül az AFP. Nyolc munkásnak sikerült épségben a felszínre jutnia, a kilencediket pedig kevéssel ezután a mentőegységek hoztak ki, a többiek sorsáról azonban nincs hír. Honanban három hét alatt ez a harmadik bányaszerencsétlenség, az előbbi kettőben öten vesztették életüket. (G. J. J.)


(Kolozsvár)

Több mint négy órát tartózkodott tegnap a petrillai bánya mélyén, mégis csak részben sikerült megközelítenie a szombati kettős metángázrobbanás helyszínét a fejtésben uralkodó állapotok felmérésére hivatott bányamentőcsoport. A Zsil-völgyi bányakirendeltség ideiglenes irányításával megbízott Constantin Jujan igazgatóhelyettes vezetésével alászállt kilenctagú expedíció megállapította, hogy a hétvégi sújtólégrobbanás óta továbbra is magas a gázkoncentráció a tárnákban, több helyen pedig még mindig lángol a szénréteg. Emiatt kezdetben még úgy tűnt: a következő 48 órában lehetetlen lesz megkísérelni a munkabalesetben meghalt nyolc vájár holttestének felszínre hozását, sőt sokan azt valószínűsítették, hogy a kutatás több hétig eltart. Kora este azonban a bányamentők akciója félsikerrel járt, az ezerméteres mélységben fekvő tárnából sikerült felszínre hozniuk négy holttestet a nyolc közül. Közöttük a 35 éves Elekes Attiláét, aki az első sújtólégrobbanás után nem sokkal ereszkedett alá lent rekedt munkatársai megmentésére, de a második detonáció vele is végzett. A másik négy bányász holttestét mindeddig nem találták meg a bányamentők.
A petrozsényi székhelyű országos kőszénfejtő-társaság tegnap leszögezte, a 12 halálos áldozatot és 14 súlyos sérültet követelő kettős sújtólégrobbanás nyomán nyolc vájár teteme maradt a mélyben. A bányavállalat egyúttal cáfolta azokat az értesüléseket, hogy többen is a fejtésben rekedtek, hozzátéve, az első detonáció idején lent dolgozó 97 alkalmazott többségének sikerült sértetlenül a felszínre jutnia.
A Hunyad megyei bányavidéken az elmúlt húsz évben történt legsúlyosabb bányászszerencsétlenség okait kivizsgáló, ügyészekből, rendőrökből és munkavédelmi felügyelőkből álló nyomozócsoport eközben megkezdte a tragédia valamennyi érintettje, száz ember kihallgatását. Elsősorban arra keresnek választ, kit terhel a felelősség a munkabaleset bekövetkezte miatt. Annál is inkább, mert számos petrillai vájár elmondta, a helyi bányavállalat vezetősége tisztában volt azzal, hogy a nemrégiben megnyitott fejtésbe kockázatos alászállni a magas gázkoncentráció és az izzó szénréteg miatt.
A bukaresti kórházakban ápolt nyolc sérült közül öt vájár állapota továbbra is válságos, élet-halál között lebegnek a testfelületük nyolcvan százalékán elszenvedett égések miatt. Két sérültön a napokban újabb, bőrátültetéssel egybekötött műtétet hajtanak végre. Petrozsényben és Petrillán ma helyezik örök nyugalomra a sújtólégrobbanás négy áldozatát, közöttük két vájárt, akik nemrégiben megkapták a Románia legjobb bányamentőinek járó elismerést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.