Bukaresti variációk kormánykoalícióra

Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a négy romániai parlamenti párt között a hét végi törvényhozási választások végleges eredményének tegnapi hivatalos közzététele nyomán. A lapunknak nyilatkozó bukaresti politológus szerint a nemzeti egységkormányon kívül bármilyen politikai konstrukció elképzelhető.

2008. 12. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traian Basescu román államfő tegnap bejelentette: mára hívta konzultációra a vasárnapi választásokon parlamenti mandátumot szerzett négy párt vezetőit, új felállásban pedig december 15-én ülésezik először a törvényhozás. Az elnök szerint az alkotmány értelmében a legtöbb mandátumot szerzett politikai alakulatot kell felkérnie kormányalakításra. Ez egyértelműen a jobbközép Demokrata-Liberális Párt (PDL), szakértők szerint viszont megjósolhatatlan, hogy a román államfővel szimpatizáló alakulat kivel fog kormányozni. Cristian Pirvulescu politológus, a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Főiskola politikatudományi karának dékánja szerint mindenképpen a parlamenti mandátumok többségét maga mögé felsorakoztató koalíciós kormánya lesz az országnak, összetételét azonban lehetetlenség megjósolni. Pirvulescu lapunknak elmondta, ideológiai okokból a legtöbb képviselőt és szenátort állító jobbközép PDL, a szavazatok 18 százalékát begyűjtő kormányzó liberálisok (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség összefogása lenne kézenfekvő. Pragmatikus szempontok indokolják a választásokon legtöbb szavazatot szerző, a PDL-lel fej fej mellett végző szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok frigyét, hiszen a két alakulat egyre közelebb került egymáshoz az elmúlt két évben. „Számos híve van ugyanakkor a demokraták és a szocdemek közötti nagykoalíciónak, főleg a két párt báróknak nevezett területi vezetői körében. A kérdés viszont a PSD és a PNL között fog eldőlni, mégpedig annak megfelelően, hogy Calin Popescu Tariceanu liberálisai felvállalják-e a kormányzást a szociáldemokratákkal” – magyarázta a szakértő. A most először alkalmazott egyéni választókerületes rendszert kidolgozó Pro Democratia Egyesület elnöke elmondta, a mindössze 39 százalékos választási részvétel miatt a parlamenti pártoknak nem sikerült olyan legitimitásra szert tenniük, amely elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott kormányzat próbálja orvosolni a recessziót ígérő időszak kihívásait.
Pirvulescu szerint az urnáktól való távolmaradás egyik oka, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a parlamenti megmérettetés nem esett egybe az államfőválasztással, a kampányban nem folyt érdemi vita, a pártok pedig nem tudták motiválni a választókat. A politológus azzal magyarázta a Nagy-Románia Párt kiesését a parlamentből, hogy a lakosság körében már nem talál táptalajt a nacionalista diskurzus. „A neopopulizmusra azonban már többen fogékonyak, éppen ezért nem zárható ki, hogy a válság elmélyülésének hatására C. V. Tudor pártja mandátumot szerez a jövő évi európai parlamenti választásokon, amelyen még alacsonyabb részvétel várható, mint most” – mondta Pirvulescu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.