Ismét kormányt alakíthat Stolojan

2008. 12. 21. 21:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukarestben tegnap felszállt a fehér füst: Traian Basescu elnök az előrejelzéseknek megfelelően Theodor Stolojant, a november 30-i parlamenti választásokon győztes jobbközép Demokrata-Liberális Párt (PDL) alelnökét jelölte ki miniszterelnöknek. A négy parlamenti párt vezetőivel folytatott egyeztetése után az államfő közölte: olyan személyt kívánt megbízni az új kormány megalakításával, aki képes átlátni a gazdasági világválságból eredő problémákat, és van elegendő tekintélye ahhoz, hogy biztosítsa az állami intézmények megfelelő működését.
A Cotroceni-palotában tartott rövid „székfoglaló” beszédében Stolojan elmondta, célja, hogy tíz napon belül felálljon az új kabinet, ennek érdekében az elkövetkező napokban a PDL-lel, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) kezdeményez koalíciós tárgyalásokat. Mindebből egyértelművé vált, hogy a kormányfői posztot a kilencvenes évek elején már betöltő közgazdász-politikus nem kívánja újjáépíteni a liberálisokkal együtt 2004-ben hatalomra került jobbközép pártszövetséget, hanem – Németországhoz hasonlóan – nagykoalícióra törekszik a baloldallal. Csakhogy a PSD leszögezte: mindez csakis az RMDSZ kizárásával lehetséges.
*
Noha az elmúlt időszakban számos politikus neve felmerült a potenciális kormányfőjelöltek között, a román államfő tegnapi bejelentése nem számít meglepetésnek. Traian Basescu és Theodor Stolojan stratégiai partnersége 2004-ig nyúlik vissza, akkor ugyanis a kettejük társelnökségével létrejött demokrata-liberális DA Szövetség megnyerte a választásokat, és az RMDSZ bevonásával kormányt alakított. Mostani kinevezése kapcsán nem mellékes, hogy négy évvel ezelőtt – egészségi okokra hivatkozva – visszalépett az államelnök-jelöltségtől Basescu javára, és az Adrian Nastaséval vívott párharcból győztesként kikerült elnök később tanácsadójává nevezte ki. Stolojan a DA Szövetség 2006-os felbomlása, a Basescuhoz hű demokratáknak a kormányból való eltávolítása nyomán táborával kilépett a Calin Popescu-Tariceanu kormányfő vezette liberális pártból (PNL), új alakulata pedig tavaly fuzionált a PDL-vel. A tavaly európai parlamenti mandátumot nyert 65 éves politikus tegnap a 2009-es költségvetés összeállítását és elfogadását, valamint az oktatásügyi, közigazgatási és egészségügyi reform beindítását nevezte meg kormánya első számú prioritásaként. Egyébként Stolojan a lapunknak a romániai választási kampány finisében adott interjúban természetes ideológiai partnernek nevezte az RMDSZ-t, tekintve, hogy a szövetség és a PDL egyaránt tagja az Európai Néppártnak. Csakhogy a román szociáldemokraták tegnap egyértelműen úgy foglaltak állást: kizárólag akkor hajlandók nagykoalícióra lépni a jobbközép PDL-vel – amellyel ezáltal kétharmados többségre tennének szert –, ha az RMDSZ kiszorul a hatalomból. Emil Boc PDL-elnök közölte, alakulata kitart a romániai magyar alakulat kooptálása mellett, és ennek érdekében ma újabb, várhatóan sorsdöntő tárgyalásokat folytatnak a Mircea Geoana vezette szocdemekkel. Markó Béla RMDSZ-elnök úgy fogalmazott: politikusként és magyarként egyaránt sértőnek tartja a PSD álláspontját, miszerint nincs szükség a magyarokra a kormányban. A politikus szerint a szociáldemokraták – akiknek kormányát 2000 és 2004 között éppen az RMDSZ tartotta hatalmon – a parlamentből kiszorult szélsőségesen nacionalista alakulatok szavazótáborát kívánják meghódítani megnyilvánulásukkal. Egyébként a PSD várhatóan mégsem köti sokáig az ebet a karóhoz az RMDSZ kiszorításával, az alakulat területi elnökei ugyanis kikötötték Geoanának: pártelnöki tisztségének elveszítését vonja maga után, ha a párt újabb négyéves ellenzéki sorsra kényszerül.

Vizsgálat. Négy RMDSZ közeli szervezetnél vizsgálódik a román korrupcióellenes ügyészség, amely szerint vitatható pénzügyi műveleteket hajtottak végre a kolozsvári székhelyű alapítványok. Közülük a Communitas az erdélyi magyar közösségnek leosztott román költségvetési támogatásokat kezeli, az Iskola Alapítvány a magyar állam által folyósított oktatási, nevelési és taneszköz-támogatások kiosztását végzi. A magyar állam a Progress Alapítványon keresztül működteti a magyarigazolványok kibocsátására felállított tájékoztatási iroda hálózatát, míg a Jakabffy Elemér Alapítvány ugyancsak magyarországi forrásokból él. (R. Sz.)

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.