Méhnyakrák elleni oltás Romániában

Vitát váltott ki romániai szakértők körében az egészségügyi minisztérium ma kezdődő méhnyakrákellenes programja, amelynek keretében több mint százezer diáklányt részesítenek védőoltásban. Romániában évente 3000 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és naponta hat nő hal meg a kór miatt.

2008. 12. 04. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Nagyszabású méhnyakrák elleni kampány veszi kezdetét ma Romániában, ahol 110 ezer negyedikes lányt részesítenek védőoltásban a lakosság számára ingyenes program keretében. Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter azzal indokolja a védőoltási kampányt, hogy az elmúlt 18 évben Romániában folyamatosan nőtt a méhnyakrákban szenvedők száma: évente 3000 megbetegedést diagnosztizálnak, és naponta hat nő halálát okozza a kór. Keleti szomszédunknál átlagosan 6,3-szer magasabb a méhnyakrák miatti elhalálozási arány, mint az Európai Unió többi tagállamában. Nicolaescu közölte: az oltási kampányra 23 millió eurót fordít a bukaresti egészségügyi tárca, s ez lényegesen kevesebb annál az évi 70 millió eurónál, amit a méhnyakrákban szenvedő nők kezelésére költenek. A tízéves lányok beoltása jelentősen csökkenti a megbetegedés kialakulását, hiszen ezzel megelőzhető a humánpapilloma-vírus fertőzés. Fontos a védettség biztosítása a szexuális élet megkezdése előtt, s ehhez az oltás a leghatékonyabb módszer – érvelt a romániai program mellett Eugen Nicolaescu. A szülők megtagadhatják gyerekük beoltását, amit írásban kell a hatóságok tudomására hozniuk, ebben az esetben azonban nekik kell vállalniuk a felelősséget a következményekért.
Szülők és szakértők körében máris megoszlanak a vélemények a kormány intézkedésével kapcsolatban. Elsősorban az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) év elején tett bejelentése ad okot aggodalomra. Eszerint megfigyelés alá helyezték a Gardasil nevű oltóanyagot, miután két, a humán- papillomavírus ellen beoltott fiatal lány meghalt. (Romániában ugyan-ezt, valamint a Cervarix oltóanyagot használják). A vizsgálatok nyomán kiderült: az Ausztriában és Németországban bekövetkezett halálesetek egyikénél sem bizonyított, hogy közvetlen kapcsolat lenne az oltás és a haláleset között. A szakterülete egyik legnagyobb tekintélyének számító Adrian Streinu-Cercel, a bukaresti Matei Bals Járványügyi Intézet igazgatója szerint nem kockázatos a HPV-oltás, a kockázati tényezők között csupán az oltás helyének bepirosodása, feldagadása vagy a láz szerepel. Ezzel szemben Molnár Géza, a Romániai Járványügyi Társaság elnöke kifogásolja: a bukaresti tárca anélkül tette kötelezővé a gyermekek beoltását, hogy előtte minden érintettet – szülőket, orvosokat és pedagógusokat – tájékoztatott volna a programról.
A kolozsvári járványkórház igazgatója szerint kérdéses, hogy a most beoltott tízéves lányok meddig immunisak a papillomavírussal szemben. Alapvető hiba az is, hogy a védőoltási programot nem szakértők állították össze, s az orvosok nem kaptak módszertani leírást. „Szakemberként sem tanácsolni, sem ellenezni nem tudom a méhnyakrák elleni védőoltást, magánemberként viszont sem a lányomat, sem az unokámat nem vetném alá a beinjekciózásnak” – nyilatkozta Molnár Géza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.