Odalett a magyar szavazókedv

2008. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagykoalíció? A választásokon a legtöbb mandátumot szerző jobbközép demokrata–liberális párttal való közös kormányzást sürget a hajszállal lemaradó román szociáldemokrata alakulat (PSD) számos vezető politikusa. Viorel Hrebenciuc képviselőházi frakcióvezető szerint nagyobb az esélye, hogy a demokratákkal lépjenek koalícióra, mint a harmadik erőt képviselő liberálisokkal. Ilie Sarbu PSD-alelnök szerint alakulata hajlandó lemondani Mircea Geoana baloldali vezér kormányfőjelölti posztjáról, ha a demokraták sem ragaszkodnak favoritjukhoz, Theodor Stolojanhoz. (R. Sz.)


Mozgósító erőként hatott volna az erdélyi magyarságra, ha az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) koalícióban vesz részt a hét végi parlamenti megmérettetésen – nyilatkozta lapunknak Szász Alpár Zoltán kolozsvári politológus. Vasárnap a romániai szavazópolgárok mindössze 39 százaléka járult urnák elé, ami a legalacsonyabb választási részvétel 1989 óta, ráadásul példátlan, hogy a tavalyi európai parlamenti választásokhoz képest mindössze négy százalékkal többen, a júniusi helyhatósági megmérettetésnél viszont lényegesen kevesebben mentek el szavazni. Jelzésértékű, hogy a korábban a többséghez képest nagyobb szavazási kedvet mutató magyarok körében is nagy volt a passzivitás. A többségében magyarok lakta székelyföldi Kovászna megyében például csak 33, az észak-erdélyi Szatmárban pedig 35 százalékos részvételt jegyeztek. A Babes–Bolyai Tudományegyetem tanára emlékeztetett: a magyarok egyaránt jobban teljesítettek, amikor az RMDSZ-szel szemben az EP-választásokkor Tőkés László, az önkormányzati megmérettetésen pedig az MPP jelöltjei is indultak. „Nem tudjuk, eredményezett volna-e mandátumot, ha az MPP önállóan indul a parlamenti választásokon, tény viszont, hogy több magyar elment volna szavazni. A polgári híveket azonban távol tartották az urnáktól a független jelöltek” – vélekedik Szász Alpár Zoltán. Szerinte összefogás kell az erdélyi politikai erők között, különben káros lesz, ha az RMDSZ hosszú távon is „hajszálon” jut be a bukaresti parlamentbe, viszont nem változtat politikáján.
Az RMDSZ az általános tartózkodásnak köszönheti, hogy noha 2004-hez képest most 200 ezer szavazattal kevesebbet kapott (képviselőjelöltjei 425, szenátorjelöltjei pedig 440 ezret), 32 fős parlamenti frakciója csak egy szenátori mandátummal csökkent. Ugyanakkor a világszerte egyedinek számító, Romániában először alkalmazott egyéni választókerületes rendszer bonyolult voksviszszaosztása lehetővé tette, hogy az Afrikát és a Közel-Keletet felölelő külföldi kerületben 34 szavazatot kapott Kötő József képviselő lett, miközben elesett a mandátumszerzéstől a 12 ezer szavazatot begyűjtő Benedek Imre Marosvásárhelyen vagy a tízezret szerző Eckstein-Kovács Péter Kolozsváron. Várakozáson alul teljesítettek az MPP által támogatott függetlenek: Kincses Előd ügyvéd például Maros megyei választókerületében a leadott voksok 6,9 százalékát, 3220 szavazatot szerzett. Különben a polgári alakulat megyei vezetői tegnap felszólították Szász Jenő elnököt: februárra hívjon össze tisztújító kongresszust.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.