Stolojan nem akar hazudni a románoknak

Kormányzati ambíciókkal vág neki a vasárnapi parlamenti választásoknak Theodor Stolojan, az ellenzéki jobbközép román Demokrata–Liberális Párt (PDL) alelnöke, miniszterelnök-jelöltje. Lapunknak adott interjújában a 65 éves közgazdász leszögezte: készen áll a Romániába is begyűrűző gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak csökkentésére.

2008. 12. 08. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mire fókuszál az ön kormányprogramja tekintettel arra, hogy a belföldi és külföldi előrejelzések szerint Romániára recesszió vár a következő években?
– A PDL alapvető célkitűzéseit szeptemberben, a párt kormányprogramjának közzétételekor ismertettük, és ezeket a prioritásokat a nemzetközi pénzügyi válsággal összefüggésben aktualizáltuk. Elsősorban olyan teendőket sorol fel a program, amelyek a termelékenység és a versenyképesség növekedését célozzák a nemzetgazdaság területén, rövid és hosszú távon. A következő években az infrastruktúra erőteljes fejlesztésére vállalkozunk, ezen túlmenően egyensúlyba kívánjuk hozni a mezőgazdaságot, és javítanánk az oktatásügyi rendszert. Nyilvánvaló, hogy mindehhez növekvő költségvetésre van szükségünk, márpedig egy receszszió nehézségeket okozna a következő négy év fejlesztési célkitűzései tekintetében. Arra törekszem azonban, hogy a lehető legkevesebbet áldozzak fel ezekből a prioritásokból, figyelmem maximálisan ezek megvalósítására összpontosul.
– Nemrég kijelentette: nem kíván hazudni a román társadalomnak, nehogy a magyar kormányfő sorsára jusson. Szüksége lesz az új bukaresti kormánynak megszorító intézkedésekre?
– Olyan akciótervre van szükségünk, amely elejét veszi a pazarlásnak. Eddig sok haszontalan költekezésnek voltunk tanúi, nagyon sok pénz elúszott a fogyasztásra vagy elnyelte a korrupció, ahelyett, hogy a gazdaság stratégiailag sebezhető pontjainak felszámolására fordították volna. Biztosíthatom, hogy kormányzati tevékenységem legelején ismertetem a románokkal a költségvetés állapotát és az elkövetkező időszak teendőit.
– Felmérések szerint ön a legnépszerűbb a parlamenti pártok kormányfőjelöltjei közül. Képes lesz kényelmes parlamenti többséggel bíró kormánykoalíciót kialakítani a PDL köré, ha Traian Basescu államfő kinevezi miniszterelnöknek?
– Szerintem sikerülni fog. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne átlátható többséggel vágjunk neki a válságot ígérő időszaknak. Én legalábbis nem vagyok hajlandó ettől eltérő kormány irányítására. A kormány támogatottságáról még azelőtt tárgyalásokat folytatok majd, hogy megtenném a kabinet összetételéről szóló javaslatomat a parlamentben. Meggyőződésem, hogy megtalálom azt a közös platformot, amely alapján összeállhat egy, a parlamenti mandátumok legkevesebb hatvan százalékának támogatottságát élvező koalíció.
– Be kívánja emelni az RMDSZ-t a demokrata–liberális alakulat köré épülő koalícióba? Mi az álláspontja a magyarság autonómiatörekvéseiről?
– A szélsőséges politikai alakulatokat kivéve senkit sem zárunk ki a kormányzati partnerség tekintetében. Más pártokhoz hasonlóan az RMDSZ is a lehetséges partnerek közé tartozik. Csakhogy a szövetség jelenleg kormányon van, ebből kifolyólag őt is terheli bizonyos fokú felelősség a Calin Popescu-Tariceanu vezette kabinet téves vagy vitatható intézkedései miatt. Másrészt az Európai Néppárt tagjaként az RMDSZ természetes ideológiai partnernek számít. Az RMDSZ által szorgalmazott autonómiaformákkal kapcsolatban azt mondhatom: ezek ugyanolyan mértékben valósulhatnak meg, amilyen mértékben valamennyi romániai helyi közösség esetében. A PDL kormányprogramja kiemelt hangsúlyt fektet a közigazgatás decentralizációjára, valamint a forrásoknak és a döntéshozatalnak a helyi közösségekhez történő átutalására. Ilyen koordináták mentén együtt tudunk működni az RMDSZ-szel.
– Előállhatnak ön szerint olyan tényezők a következő időszakban, amelyek ronthatnának a Románia és Magyarország közötti stratégiai kapcsolatokon?
– Magyarország és Románia példaértékűvé vált azoknak az országoknak a körében, amelyek a megterhelt történelem, a múltbeli konfliktusok közepette kialakították a kétoldalú kapcsolatokat. Eljutottunk oda, hogy sikerült elhárítani a legszámottevőbb akadályokat a magyar–román viszonyban, és meggyőződésem szerint a jövőben felbukkanó esetleges nézetkülönbségek elhanyagolható befolyást gyakorolnak majd a jó irányt vett kétoldalú kapcsolatokra.
– Európai parlamenti képviselőként hogyan értékeli viszonyát az Orbán Viktor vezette, szintén EPP-tag Fidesszel?
– A Fidesz ideológiai szempontból közel áll a román demokrata–liberális párthoz. Az Európai Parlamentben jól együtt tudtam működni a magyarországi ellenzéki alakulattal, amelynek azt kívánom, hogy a következő választások után kormányra kerüljön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.