Szoros végeredmény

Minimális arányú győzelmet arattak a román szociáldemokraták a vasárnap lezajlott parlamenti választások hivatalos részeredményei szerint, várhatóan mégis a jobboldal alakíthat kormányt. Noha kevesebb szavazatot kapott, mint 2004-ben, az RMDSZ erősebb parlamenti jelenlétre számíthat Bukarestben.

2008. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mircea Geoana, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, kormányfőjelöltjének egyik szeme örül, a másik pedig sír: alakulata megnyerte ugyan a vasárnapi parlamenti megmérettetést, 2004-hez hasonlóan azonban valószínűleg most is ellenzékbe kényszerül. A bukaresti választási bizottság által tegnap a voksok közel száz százalékának feldolgozása alapján közzétett hivatalos részeredmények szerint a PSD és a román konzervatív párt (PC) alkotta szövetség a szavazatok 33,09 százalékának begyűjtésével végzett az első helyen. Második 32,3 százalékkal a jobbközép Demokrata–Liberális Párt (PDL), harmadik a Calin Popescu Tariceanu kormányfő vezette liberális alakulat (PNL) 18,5, negyedik pedig hat százalékkal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Megjegyzendő, hogy a hivatalos eredmények rácáfoltak a vasárnapi urnazáráskor közzétett exit-poll adatokra, utóbbiak ugyanis a szocdemek öt-hat százalékos arányú győzelmét jósolták a demokratákkal szemben. A bukaresti elemzők többsége szerint alaposan csökkent az esélye annak, hogy Traian Basescu államfő Mircea Geoanát bízza meg kormányalakítással, akiről már a kampányban is kijelentette, hogy nem méltó a bizalmára. Szkeptikusan nyilatkozott a PSD hatalomra kerülési esélyeiről Ion Iliescu volt államfő is: a szociáldemokraták tiszteletbeli elnöke szerint az alakulatnak fel kell készülnie arra, hogy ellenzékben marad. Eközben egyre többen vélekednek úgy a demokrata, illetve a liberális párt vezetői közül, hogy a két alakulatnak újjá kellene élesztenie a négy évvel ezelőtt hatalomra jutott DA szövetséget, amely 2006-ban bomlott fel a PDL kormányból való eltávolításával. Értesülések szerint az államfővel már megkezdődött egyeztetések során a demokraták hajlandók lemondani arról, hogy a liberálisok szemében fekete báránynak számító jelöltjük, Theodor Stolojan foglalja el a kormányfői posztot, és inkább a PNL által is elfogadható Vasile Blaga főtitkárt helyezik előtérbe.
Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap bejelentette: mind a három román párt vezetői jelezték, hogy számítanak a szövetségre az új kormánykoalícióban. Az RMDSZ jelöltjei egyébként abszolút számokban közel 200 ezerrel kevesebb szavazatot kaptak most, mint a szövetség listái 2004-ben (620 ezer), ennek ellenére hatszázalékos részeredményével az alakulat megőrzi 32 képviselői és szenátori mandátumát. A Magyar Polgári Párt által támogatott öt székelyföldi független jelölt közül egynek sem sikerült összegyűjtenie ötezer voksnál többet.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.