Váratlan politikai fordulat Bukarestben

Nem várt fordulatot vett tegnap a választások utáni kormányalakítási folyamat Romániában. Egy nappal azután, hogy a Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) aláírta a nagykoalíciós megállapodást, Theodor Stolojan kijelölt kormányfő, a PDL alelnöke visszalépett a kijelölt miniszterelnöki poszttól. A köztársasági elnök ezt követően bejelentette: Emil Bocot, a PDL elnökét, Kolozsvár polgármesterét kéri fel a kormányalakításra.

2008. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stolojan szűkszavúan csupán annyival indokolta lépését, hogy szerinte a Partnerség Romániáért elnevezésű koalíciós paktumot az azt aláíró két pártelnöknek kell gyakorlatba ültetnie a miniszterelnöki, illetve a szenátus elnöki posztjának birtokosaként. Távozása valódi okait azonban homály fedi: értesülések szerint a koalíciós tárgyalások során a PSD-n kívül saját pártjával is nézeteltérései támadtak. A 65 éves politikus visszatáncolása hideg zuhanyként érte a bukaresti politikai élet főszereplőit, főként a hatalomba készülő szocdemeket, akik becsapva érzik magukat a történtek nyomán.
Mircea Geoana, a PSD elnöke meglepetésének adott hangot Stolojan lemondása és Boc kinevezése nyomán, egyúttal közölte: a nagykoalíciót alkotó két párt vezetőinek feltétlenül egyeztetniük kell a kérdésről.
Máris akadnak a baloldali alakulaton belül, akik a jobbközép demokratákkal kötött megállapodás felülvizsgálatát szorgalmazzák. Szerintük ugyanis Emil Boc pártelnök révén a PDL nagyobb súllyal lesz jelen a kormányban, mint a PSD, amelyet az eddigi alku értelmében kormányfő-helyettesi poszt illet meg.
*
Miron Mitrea szociáldemokrata szenátor közölte: át kell rajzolni a jelenleg amúgy is képlékeny kormánystruktúrát is, hiszen miközben Stolojan közgazdászként alkalmasabb lett volna megoldásokat találni a gazdasági válság jelentette kihívásokra, az ízig-vérig politikus Emil Boc számára mindez nehezebb feladat.
Egyébként a Kolozs megyében született, történész- és jogi diplomával rendelkező 42 éves Boc – ha a bukaresti parlament megszavazza kabinetét – Románia rendszerváltás utáni legfiatalabb kormányfője lesz.
A PDL-t három éve irányító politikus 2004 óta polgármester a kincses városban, amelynek élére idén júniusban a leadott szavazatok hetven százalékával választották újra. Bukaresti kinevezése nyomán Kolozsváron fél éven belül időközi polgármester-választást kell kiírni, és az elöljárói posztot várhatóan megpályázza az RMDSZ is. Markó Béla, a román szocdemek elutasító magatartása miatt ellenzékbe vonult magyar szövetség elnöke szerint Stolojan távozása annak a következménye, hogy a román nagykoalíciót erőltetett módon hozták létre.
A kilencvenes évek elején a miniszterelnöki funkciót már betöltő Theodor Stolojan különben nem először lép vissza egy fontos tisztségből. A 2004-es választások előtt ő volt a jobbközép DA szövetség államfőjelöltje, ám egészségi állapotára hivatkozva visszalépett, helyét ekkor vette át a később elnökké választott Traian Basescu. A visszalépés akkor attól vált emlékezetessé, hogy Basescu a helycsere nyilvános bejelentésekor elsírta magát. Az elnök tegnap mindössze annyira szorítkozott, hogy szomorúságának adott hangot Stolojan lépése miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.