Elvesztette pozícióit az RMDSZ

2009. 02. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Feszültté vált a helyzet a székelyföldi megyékben, miután a román kormánypártok elosztották egymás között a közintézmények vezető tisztségeit, amelyekhez azonban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) foggal-körömmel ragaszkodik. A Markó Béla vezette, a tavaly novemberi parlamenti választások nyomán ellenzékbe szorult szövetség számára már az is hatalmas érvágást jelentett, hogy több mint száz tisztviselőjét távolították el a minisztériumokból, a kormánynak alárendelt intézményekből és a központi állami struktúrákból. Ezt követően a román demokrata-liberálisok és szociáldemokraták alkotta nagykoalíció „testvériesen” osztozott a megyei közintézményeken is – beleértve azokat a magyarlakta megyéket is, ahol román politikai alakulatok rendszeresen kevés szavazatot képesek összegyűjteni. Tizenkét évi kormányzati részvétel után azonban az RMDSZ képtelen belenyugodni ellenzéki szerepébe, valamint politikai klientúrájának ebből fakadó meggyengülésébe. A szövetség szerint például a két székelyföldi megyében az etnikai logikának felül kell írnia a pártpolitikát, és a 85 százalékban magyarok lakta Hargita, valamint Kovászna megyében (itt 75 százalékos a magyar lakosság aránya) az etnikai arányokat kell figyelembe venni az intézményvezetők kinevezésekor. Mellesleg az RMDSZ jogilag keveset tehet ezeknek a funkcionáriusoknak a megőrzéséért, mivel a vezetői tisztségek betöltésére – például az intézmény átszervezésének indoklásával – versenyvizsgát írhatnak ki, ami rend szerint formaság, mivel a győztes kiléte közismert. Hasonló a helyzet a prefektusokkal, vagyis a kormány megyei képviselőivel is. Ezeket a magas rangú köztisztviselőket mindig az aktuális kormány nevezte ki pártpolitikai alapon, a román liberálisok és az RMDSZ alkotta kormány idején azonban született egy rendelet, miszerint a prefektusok nem lehetnek párttagok. Nemrég az Emil Boc vezette kormány olyan jogi kiskaput talált, amelynek köszönhetően bármikor leválthatja vagy áthelyezheti területi képviselőjét, ennek megfelelően menesztette többek között a három romániai magyar prefektus egyikét, a kovásznai György Ervint. Utódja, Codrin Munteanu beiktatása keserű szájízzel töltötte el a székely megye magyarságát, mivel azonnal eltávolíttatta a prefektúra és a megyei önkormányzat közös üléstermében elhelyezett székely zászlót. Az aranycsíkos kék lobogó a régió számos polgármesteri hivatalához hasonlóan a sepsiszentgyörgyi városházán is lengedezik, számtalanszor kiváltva a nacionalista románok ellenkezését.
A székelyföldi megyék RMDSZ-szervezetei a napokban tartott válságtanácskozáson eldöntötték: tiltakozó akciókat szerveznek, ha a román nagykoalíció leváltja a magyar intézményvezetőket. A szövetség egyúttal magyar prefektus kinevezését követeli Hargita megyében, de ha ez nem lehetséges, akkor ragaszkodik a két magyar alprefektus megőrzéséhez. Eközben a történelmi magyar egyházak vezetői vasárnap tiltakozó felvonulást rendeznek Sepsiszentgyörgyön a magyar intézményvezetők védelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.