Etnikai felhangok nélküli választás

A rendszerváltás óta először rendeznek etnikai felhangoktól mentes polgármester-választást Kolozsváron, ahol a kormányfővé avanzsált volt elöljáró, Emil Boc utódja számít befutónak.

2009. 02. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolozsvár újkori történetének legrövidebb és legcsendesebb kampányát tudhatja maga mögött Kolozsvár lakossága, akiket vasárnap várnak az urnák elé, hogy megválasszák a település új polgármesterét. Az előre hozott megmérettetésre azért van szükség, mivel a várost négy és fél éven át irányító Emil Bocot a tavaly novemberi parlamenti választások után kormányfővé nevezte ki Traian Basescu államfő. A szociáldemokratákkal nagykoalíciót alkotó jobbközép román demokrata-liberálisok (PDL) elnöki tisztségét is betöltő Boc polgármestersége idején a város fellélegzett a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar 12 évi uralkodása jelentette elszigeteltség után. A befektetőket 2004 után mágnesként vonzotta a város, ahol ezzel együtt nagy ívű ingatlanfejlesztések vetették meg a lábukat, viszont Emil Bocot legtöbbször éppen amiatt érte kritika, hogy nem volt képes egységes mederbe terelni, koordinálni a kaotikus városfejlesztést. Tulajdonképpen a hatékony városrendezési stratégia gyakorlatba ültetése lesz a legnagyobb kihívás a 317 ezer lakosú Kolozsvár leendő polgármestere számára. Felmérések szerint a székért az elöljárói teendőket ideiglenesen ellátó, ugyancsak PDL-es Sorin Apostu száll versenybe a legnagyobb eséllyel. Nyolc ellenfelével szemben vitathatatlan előnye, hogy a bukaresti kormányt irányító elődjétől jelentős hátszelet kap, emellett inkább technokrata, mint politikus, viszont sokan hátrányként róják fel neki, hogy nem kolozsvári születésű. A kevesebb mint egy hónapos korteshadjárat során nem került elő a magyarkártya, ami többek között azzal magyarázható, hogy a Nagy-Románia Párt nem indított önálló jelöltet, mivel csúfos vereséget szenvedett a tavaly júniusi helyhatósági választásokon: a városi és megyei képviselő-testületből egyaránt kiszorult.
Nem indít önálló jelöltet az RMDSZ sem, amely cserében megállapodott a román demokratákkal, hogy tisztségviselői megőrizhetik funkcióikat. Mindez kapóra jött az MPP-nek, amely kolozsvári elnökét, Gergely Balázst küldte versenybe a városházáért folytatott küzdelemben. A 32 éves régész (Tőkés László püspök unokaöccse) az esélytelenek nyugalmával kampányol, több alkalommal hangoztatva: a hatvanezer fős kolozsvári magyarság nem érdemli meg, hogy politikai elitje magára hagyja, és ne kínáljon számára önálló polgármesterjelöltet. Gergely Balázs főképp azt hiányolja, hogy a mindenkori városvezetés nem kezeli megfelelő súlyú partnerként az erdélyi közgondolkodást alapvetően meghatározó román és magyar értelmiséget, így Kolozsvár csak részben tudja betölteni a régió szellemi-kulturális fővárosának szerepét. „Sajnos a politikai elit nem vonja be az értelmiségi réteget a közös gondolkodásba, többek között ezzel magyarázható, hogy az adminisztráció nem figyel megfelelőképpen értékeinkre, kapkodás, átgondolatlanság jellemzi a településfejlesztést” – magyarázta lapunknak Gergely Balázs, aki szerint az erdélyi városok közül Nagyszeben és Segesvár sokkal hatékonyabban kihasználja szellemi-kulturális adottságait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.