Romániáé a tengeri talapzat nagy része

2009. 02. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia számára kedvező döntést hozott tegnap a Hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) abban a perben, amelyet Bukarest indított Kijev ellen a Fekete-tenger kontinentális talapzatának felosztása ügyében. A két állam között a felségvizek pontos meghatározása kapcsán évek óta dúló vita tétje annak a 12 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű, a Kígyók szigete körül elterülő tengerfelületnek a megszerzése, amely szakértői becslések szerint százmilliárd köbméter földgáz- és tízmillió tonna kőolajtartalékot rejt magában. Tegnap kihirdetett ítéletében a hágai bíróság úgy húzta meg a két ország kiaknázási jogosultságának választóvonalát, hogy Románia megkapta az általa igényelt tengeri terület 79 százalékát (9700 négyzetkilométert).
A törvényszék egyúttal megállapította azt is, hogy a Kígyók szigetét nem lehet kiindulópontként figyelembe venni a tengeri határvonal kijelölésekor. Az ukrán fél az öt éve zajló per során azt hangoztatta, hogy a Kígyók szigete lakott terület, ami jogot biztosít számára a kontinentális talapzatra, Bukarest azonban vitatta ezt az álláspontot. Bogdan Aurescu, a román külügyminisztérium hágai megbízottja az ítélethirdetést követően leszögezte: hazája immár jogot formálhat a kontinentális talapzat rá eső részének kitermelésére, ami szerinte hetvenmilliárd köbméter földgázt és 12 millió tonna kőolajat jelent. A bukaresti kormány megelégedéssel vette tudomásul a hágai döntést, amely Emil Boc miniszterelnök szerint hozzájárul az ország energetikai függetlenségének megteremtéséhez, éppen ezért a román hatóságok mihamarabb nekilátnak egy, a szénhidrogénekben gazdag talapzat kiaknázását célzó stratégia kidolgozásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.