Tariceanu ajándéka

2009. 02. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Könnyen megtörténhet, hogy korainak bizonyult a bukaresti politikusok abbéli öröme, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság Románia javára döntött a Fekete-tenger kontinentális talapzatának felosztása ügyében Ukrajnával folytatott perben. Kiderült ugyanis, hogy a liberális Calin Popescu Tariceanu vezette kormány a tavaly novemberi parlamenti választások előtt néhány nappal egy külföldi társaságnak adta bérbe a szénhidrogén-lelőhelyekben gazdag tengerfelület egy részének kitermelési jogát.
Iulian Iancu, a román képviselőház ipari bizottságának elnöke tegnap parlamenti vizsgálóbizottság létrehívását javasolta amiatt, hogy utolsó napjaiban a Tariceanu-kabinet a kanadai Sterling Recources romániai leányvállalatának koncesszionált két stratégiai földgázlelőhelyet, ráadásul a szerződés titkos záradékokat is tartalmaz. A Midia Recourcest egyébként 2007-ben jegyezték be Romániában, és a cégbírósági adatok szerint jelenleg egyetlen alkalmazottja és üzleti forgalma sincs. Érdekes az is, hogy a szóban forgó kormányhatározaton nem szerepel az igazságügy-miniszter ellenjegyzése.
A tét óriási, szakértők szerint ugyanis a kanadaiak évente egymilliárd köbméter földgázt termelhetnek ki a Pelikán és Midia elnevezésű tengeri övezetből, amely révén Románia harmadik gázkitermelőjévé válhatnak. Noha a Bukarest által Hágában megszerzett kontinentális talapzatnál mindeddig nem végeztek pontos méréseket, becslések szerint Románia 70 milliárd köbméter földgáz- és 12 millió tonna kőolajlelőhely, vagyis napi árfolyamon számolva mintegy 30 milliárd dollár boldog tulajdonosa lett, ami legalább 17 évig biztosítja az ország energetikai függetlenségét Oroszországgal szemben. Emil Boc kormányfő tegnap az ügyben elrendelte az országos ásványkincshatóság vezetőjének menesztését, valamint a kanadaiakkal kötött szerződés titkosságának feloldását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.