Zuschlag már Gyurcsányról beszélt

Összesen 200-230 millió forintból gazdálkodtak az ifjú szocialisták 2002 és 2005 között, bár legálisan három év alatt csak húszmillió forint támogatást kaptak – vallotta tegnap Zuschlag János. Közölte, az Orbán-kormány idején szűnt meg az a lehetőség, hogy a pártok ifjúsági szervezetei is indulhassanak civileknek kiírt pályázatokon.

Török László
2009. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zuschlag János szerint az MSZP ifjúsági szervezetei négyféleképpen tudtak rendezvényeikhez pénzt szerezni. A legegyszerűbb és legkevésbé hatékony lehetőség az volt, amikor a pártpénztárnoknál „kuncsorogtak” támogatásért, ezenkívül gyakran fordultak a szocialista holdudvar vállalkozóihoz is. – 1998-tól vált gyakorlattá, hogy az ifjúsági szervezetek maguk kértek fel alapítványokat egyes rendezvények lebonyolítására és finanszírozására – nyilatkozta a bűnszervezet irányításával vádolt volt MSZP-képviselő a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon tegnap. Zuschlag közölte, a negyedik módja a pénzszerzésnek az volt, hogy a szocialista ifjúsági szervezetek maguk hoztak létre – több esetben fiktív – alapítványokat.
*
A politikusnak a Bács-Kiskun Megyei Bíróság előtt tett vallomásából kiderült, hogy 2002 és 2005 között összesen mintegy 200-230 millió forintból gazdálkodtak az ifjú szocialisták, bár legálisan három év alatt csak 20 millió forint támogatást kaptak.
A lassan már másfél éve előzetes letartóztatásban lévő exképviselő megemlítette például, hogy egy görögországi nyári táborra 23 millió forintot költöttek, erre körülbelül ezer embert utaztattak ki. Zuschlag elmondta azt is, hogy volt olyan tábor, ahova be sem engedték a Fiatal Baloldalt, mert a szervezet „hírhedt” volt arról, hogy késve vagy egyáltalán nem fizet. – Így jöhetett például össze mintegy 25 millió forintos tartozás a debreceni nyári táborok miatt, amiért végrehajtási eljárást is kezdeményeztek – derült ki a vádlott vallomásából. Zuschlag János, aki előbb az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM), majd a Fiatal Baloldalnak (FIB) a pénzügyeit irányította, ennek ellenére kijelentette: „Én a magam módján igyekeztem mindig a legtisztességesebben és a legkorrektebben kezelni a pénzügyi problémákat, hogy kifizessenek mindenkit.”
Az elsőrendű vádlott, pontosítva múlt heti vallomását, azt mondta, hogy az ISZM elnöksége 1998-tól kezdve arra ösztönözte tagjait, hogy alapítványokat hozzanak létre, 2001-ben pedig felmerült az a gondolat (nem tudja pontosan, milyen szinten született meg az „informális döntés”), hogy fiktív szervezetek megalapításával próbáljanak forráshoz jutni. Zuschlag János közölte, az ISZM elnökségében dolgozott mások mellett Arató Gergely (jelenleg az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára), felesége, Kinisch Andrea (zuglói MSZP-s képviselő), Tüttő Kata fővárosi képviselő, Kránitz László országgyűlési képviselő és Krausz Csaba ötödrendű vádlott is.
Az Orbán-kormány idején szűnt meg az a lehetőség, hogy a pártok ifjúsági szervezetei is indulhassanak civileknek kiírt pályázatokon. Erre csak az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottságán keresztül maradt lehetőség, évi 8-10 millió forintig. Ez a „fordulat” azt eredményezte, hogy a politikai ifjúsági mozgalmak civil szervezeteken keresztül próbáltak pénzhez jutni, amire a pénzosztó gyűjtőszervezetek pártdelegáltjai segítségével volt lehetőség. Zuschlag ugyanakkor hangsúlyozta, a legjelentősebb pénzelosztás az ifjúsági területet lefedő minisztérium vezetője által meghozott döntések alapján történt. Köztudott, hogy 2003 májusától közel másfél éven keresztül Gyurcsány Ferenc sport- és ifjúsági miniszter volt. A jelenlegi miniszterelnökről Zuschlag úgy nyilatkozott, hogy mindig igyekezett „kiegyensúlyozottan” dönteni. Debreczeni Józsefnek a miniszterelnökről írt könyvében Szigetvári Viktor, az ifjúsági tárca volt szóvivője arról beszélt, hogy a politikus minisztersége idején az első héten szembesült az „MSZP úgynevezett ifjúságpolitikai világával, a mutyizunk a pályázatunkkal és az ifjúsági pénzekkel világgal”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.