Magyarul tanuló román rendőrök

2009. 03. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újdonságnak számít Romániában a nagyváradi önkormányzat kezdeményezése, miszerint magyartanulásra kötelezik a városháza alárendeltségébe tartozó közösségi rendőröket. A napokban beindított három hónapos tanfolyam során heti két alkalommal oktatják a magyart a nemrég szolgálatba lépett, kizárólag terepmunkát végző 48 egyenruhás számára, hogy zökkenőmentes legyen a kapcsolattartás a lakossággal. Biró Rozália, a 206 ezres lélekszámú, 27 százalékban magyarok lakta Körös-parti megyeszékhely alpolgármestere szerint a nyelvoktatást kiterjesztik a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzatnak alárendelt állami intézmények munkatársaira is, esetükben azonban csak ajánlott lesz a magyartanulás. A közintézményeknél különösen indokolt a kezdeményezés, mivel számos nagyváradi hivatalban nincsenek magyar nemzetiségű vagy magyarul beszélő alkalmazottak, holott a román közigazgatási törvény értelmében a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek jogában áll anyanyelvükön végezni az ügyintézést, ha számarányuk az adott településen eléri a húsz százalékot. Más erdélyi városokban különben még nem volt példa a rendőrök vagy közhivatalnokok magyarul történő oktatására, az ugyancsak a magyar–román határ mentén fekvő, negyven százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben azonban már a közösségi rendőrök alkalmazásakor fontosnak tartották a magyar nemzetiségűek toborzását.
A partiumi vidékekhez képest akutabb problémának számít a magyarul beszélő rendőrök jelenléte a Székelyföldön, ahol a közösség jelentős hányada alig beszél románul, a Kárpátokon túli megyékből ide vezényelt közegek pedig sok esetben ódzkodnak elsajátítani a többség nyelvét. Nemrég az RMDSZ Kovászna megyei önkormányzati képviselői szintén felvetették a rendőrök magyarnyelvtanulásának szükségességét, a területi rendőrfőkapitány azonban feleslegesnek nevezte a kezdeményezést. Corneliu Campeanu főfelügyelő közölte: a székely megye rendőrállományának negyede magyar nemzetiségű, közel fele pedig beszéli a nyelvet. „Igaz, hogy verset írni nem tudnának magyarul, de a lakossággal kiválóan képesek kommunikálni” – állapította meg a rendőrparancsnok, akinek egyik helyettese, Tóth-Albert Jakab és a megyei kapitányság szóvivője magyar. Hasonló a helyzet Hargita megyében is, ahol a területi kapitányság helyettes parancsnoka és Csíkszereda rendőrkapitánya is magyar nemzetiségű, miközben a román nemzetiségű szóvivő kiválóan beszél magyarul. Ennek ellenére a román rendőrség kötelékében még mindig alacsony, egy százalék alatti a magyar nemzetiségű dolgozók aránya, noha korábban az RMDSZ átfogó népszerűsítő kampánnyal toborozta az erdélyi magyar fiatalokat a kifejezetten számukra fenntartott rendőri állások betöltésére. Miközben a bukaresti belügyminisztérium ígéretet tett a romániai kisebbségeknek, elsősorban a magyaroknak a rendőrség kötelékeiben való hangsúlyosabb jelenlétére, a rendőrképző oktatási intézményekben jelenleg csak a romák számára tartanak fenn elkülönített helyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.