Okmánygyár Kolozsváron

Immár a harmadik romániai megyében derített fényt a nyomozó hatóság arra, hogy csúszópénz fejében osztogattak jogosítványt és forgalmi engedélyt az erre szakosodott hivatal munkatársai. Eközben Bukarestben mintegy 15 ezer egyetemi oklevelet hamisítottak.

2009. 03. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárt ajtók és álarcos kommandósok látványa fogadta tegnap reggel Kolozsváron a jogosítványok és forgalmi engedélyek kibocsátásával foglalkozó hivatal ügyfeleit. Az intézményhez a román korrupcióellenes ügyészség és a rendőrség korrupcióellenes igazgatóságának munkatársai szálltak ki. Több hónapja tartó megfigyelés nyomán ugyanis kiderítették, hogy a hivatal több alkalmazottja kenőpénzért osztogatta a hajtási engedélyeket és a személygépkocsik forgalmi engedélyét. A román kormány hatáskörébe tartozó hivatal munkatársai ezer és ötezer euró közötti öszszegekért adták el az okiratokat. A korrupt alkalmazottakat beépített nyomozók buktatták le. A hatóságok tegnap kilenc személynél, az intézmény négy alkalmazottjánál, autósiskolák vezetőinél és a megvesztegetőknél tartottak házkutatást, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat a bíróságon.
Az elmúlt időszakban ez a harmadik lebuktatott „jogosítványgyár” Romániában. Az ügyészség nemrég korrupció alapos gyanújával huszonnyolc Arges megyei személy – közöttük tíz rendőr – ellen emelt vádat, s az általuk illegálisan kibocsátott 3500 jogosítványt bevonta a román kormány. A napokban tizenkilenc gyanúsított ellen indult eljárás – hármat vizsgálati fogságba helyeztek – a székelyföldi Kovászna megyében leleplezett megvesztegetési ügyben. A jogosítványokat és forgalmi engedélyeket áruba bocsátó sepsiszentgyörgyi banda tagjai közül öten a szakhivatal munkatársai, de ügyféltoborzóként érintett az ügyben a megyeszékhely polgármesteri hivatalának egyik köztisztviselője is.
Eközben tegnap korrupciós bomba robbant a román felsőoktatásban: a rendőrség eljárást indított részben egyetemi tanárokból álló csoport ellen, amely a gyanú szerint 15 ezer hamis érettségi és egyetemi oklevelet adott el magánszemélyeknek 3000-5000 euró közötti összegért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.