Sólyom gépe nem szállhat le Erdélyben

Sólyom László vasárnap helyett ma utazik a Székelyföldön rendezendő március 15-i megemlékezésekre, miután a Köztársasági Elnöki Hivatal szerint a román hatóságok visszavonták az államfő gépének leszállási engedélyét. Nem hivatalos információk szerint Bukarest attól tart, hogy az elnök nyíltan kiáll az autonómia mellett.

2009. 03. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai súrlódásokhoz vezetett hazánk és Románia között Sólyom László tervezett székelyföldi látogatása, amelytől Bukarest megpróbálta eltántorítani a magyar felet. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tegnap közölte: a korábban jelzettektől eltérően az államfő nem vasárnap, hanem szombaton látogat Hargita megyébe, mivel a romániai légügyi hatóság visszavonta az elnöki gép marosvásárhelyi leszállási engedélyét. Az eredeti program szerint Sólyom vasárnap, a hivatalos magyar állami ünnepségek után repült volna Marosvásárhelyre. A programmódosulás nyomán szombaton délután autóval utazik a Székelyföldre, kopjafát állít a Nyergestetőn a szabadságharcban elesett hősök emlékére, ünnepi beszédet mond, és még aznap visszatér Budapestre.

*

Különben a vásárhelyi légikikötő igazgatója tegnap délután sem tudott a leszállási engedély visszavonásáról: Stefan Runcan úgy tudta, hogy a köztársasági elnököt szállító magyar katonai repülőgépnek vasárnap délután kell leszállnia. Adrian Vasilache, a román polgári légügyi hatóság parancsnoka azonban úgy nyilatkozott: az engedélyek kibocsátása, visszavonása a védelmi minisztérium hatásköre, a tárca sajtóosztálya azonban semmiféleképpen nem kívánta kommentálni a történteket.
Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár úgy értékelte, a román lépés nem nevezhető pozitív üzenetnek, mivel nem felel meg a két ország eddigi jó stratégiai együttműködésének, valamint az egymás kultúrája kölcsönös tiszteletének és a nemzeti ünnepek közös megünneplésének tiszteletben tartásának. Elmondta, a Külügyminisztérium a jövő héten értékeli a történéseket, s a megbeszélésekbe a budapesti román nagykövetet is be szeretnék vonni. Az MTI úgy tudja, hogy a bukaresti magyar nagykövettel korábban közölték: tartanak attól, hogy Sólyom László tervezett látogatása „nem olyan jelzést küld, amely megfelel a két ország közötti stratégiai partnerségi viszonynak”. A nagykövet azzal válaszolt, hogy éppen a látogatás román ellenzése küld a két ország stratégiai partnerségével ellentétes üzenetet. A magyar Külügyminisztérium is bekérette a budapesti román nagykövetet, hogy megtudják, mi az oka a román kezdeményezésnek – írta az MTI. Ezt követően vonták vissza tegnap reggel a román légügyi hatóságok a magyar államfőt szállító gép számára korábban már kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt. Az MTI úgy tudja, a köztársasági elnök tegnap a magyar külügyi tárca államtitkárával is konzultált az ügyről.
Eközben tegnap bukaresti hírügynökségek hivatalos forrásból úgy értesültek: a román hatóságok jelezték Sólyom Lászlónak, tervezett erdélyi látogatása nem időszerű, mivel attól tartanak, hogy a köztársasági elnök kihasználja a március 15-i ünnepségek nyújtotta alkalmat a területi autonómia eszméjének támogatására. A névtelenül nyilatkozó források szerint Bukarest „felelősen és bölcsen” kíván viszonyulni a kérdéshez, mivel nem engedhetik, hogy „Sólyom magatartása hátrányosan befolyásolja a két ország jó kapcsolatát”. Az idézett források szerint a súlyosbodó gazdasági válság közepette románoknak és magyaroknak „egységre, nem széthúzásra van szükségük”. A magyar államfő eltanácsolását firtató kérdésre egyébként Traian Basescu csütörtökön este szűkszavúan annyit mondott: „ez a román hatóságok dolga”.
A magyar Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a köztársasági elnök szomszédos országokba való látogatásakor eddig mindig figyelembe vették az euroatlanti szerződésben foglalt partnerséget és az országok együttműködését. Mind Románia, mind Magyarország alapelvként fogalmazza meg az elkötelezettséget a határon túli nemzetrészek iránt. Ez tükröződött legutóbb is a román államfő sikeres magyarországi látogatása során. Ebben a szellemben készítette elő a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Külügyminisztérium Sólyom László vasárnapra tervezett ünnepi látogatását. A kétoldalú kapcsolatok jelentős vívmánya, hogy országaink egymás kultúráját és történelmét a nemzeti ünnepeink kölcsönös, méltó megemlékezésével tisztelik meg. Az államfő, egyetértésben a magyar kormányzattal, meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja – olvasható a KEH közleményében.
Sólyom erdélyi látogatásának rosszallásáról először a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bocsátott ki közleményt, feltárva, a román illetékes hatóságok eltanácsolták a magyar államfőt a vizittől. Az RMDSZ meggondolatlan, rossz döntésnek nevezte az államfő látogatásának visszautasítását, amely mögött a szervezet vezetői szerint a román államelnöki hivatal áll. Adrian Cioroianu korábbi román külügyminiszter tegnap úgy vélekedett: az államelnöki hivatal az egyetlen olyan intézmény, amely kezdeményezhette a magyar államfő látogatásának meggátolását. Erdély és a Partium valamenynyi magyarlakta településén megemlékezést tartanak a hét végén az 1848–49-es szabadságharc 161. évfordulóján, az RMDSZ idén a Hargita megyei Székelykeresztúron, a főtéri Petőfi Sándor-szobornál tartja központi rendezvényét. Kolozsváron több száz rendőrt vezényelnek az utcára vasárnap, miután az Új Jobboldal nevű román félfasiszta szervezet bejelentette, felvonulást tart a kincses város magyarságának március 15-i megemlékezésével egy időben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.