Vizsgál és hallgat a kormány

Lapzártánkig nem válaszolt a Kormányszóvivői Iroda a Sukoró külterületére tervezett, King’s City nevű kaszinóváros megvalósításával kapcsolatban feltett kérdéseinkre. Veres János volt pénzügyminisztert is hiába kerestük. Ő írta ki azt a nyilvános koncessziós pályázatot az idén februárban, amelyről már tavaly májusban tudhatta, hogy ki lesz a nyertese.

Munkatársunktól
2009. 07. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Gyurcsány Ferencnek írt miniszterelnöki emlékeztető alapján beszámoltunk róla, hogy már tavaly május 26-án, szűk egy évvel a nyilvános pályázat meghirdetése előtt megállapodott a kormány a Roland S. Lauder vezette izraeli befektetőcsoporttal, hogy a kabinet mindenben támogatni fogja az üzletemberek által a Velencei-tó északi partjára megálmodott kaszinótervek megvalósítását. A dokumentumból kiderült, hogy a kormányfő Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszterrel előzetesen garantálta, hogy a külföldiek minden akadály nélkül megkapják a King’s City beindításához szükséges koncessziós engedélyt. A Nándorfehérvári teremben tartott megbeszélés után, 2009. február 10-én írta ki Veres János volt pénzügyminiszter a szerencsejáték-koncesszió megszerzésére vonatkozó tendert, ami az előzmények ismeretében formalitásnak tűnik.
Lapunk az ügyben kereste Veres Jánost, a jelenlegi keleti gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztost, ám a szocialista politikust nem értük el. Tőle és a Kormányszóvivői Irodától szerettük volna megtudni, hogy nem tartják-e formalitásnak a koncessziós pályázatra vonatkozó kiírást, illetve hogy mióta gyakorlat a nyílt pályázatok kiírása és elbírálása előtt biztosítani egy lehetséges pályázót, hogy ő lesz a nyertes.
Az izraeliek területszerzését megelőző tranzakciókat a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, a sukorói külterületi ingatlan állami tulajdonból történt kivétele kapcsán ugyanis felvetődött a hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja. A feltételezett kárérték ötszázmillió forint. A Gyurcsány-kormány egyébként éppen abban az időben nyilvánította a kaszinóváros létesítését kiemelt állami projektté, amikor a nyomozó hatóságok már vizsgálták az azzal összefüggő feltételezett jogsértéseket.
Szollár Domokos kormányszóvivő korábbi nyilatkozata szerint azok a projektek, amelyek élénkítik a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek, joggal kaphatják meg a kiemelt fejlesztési státust. Hozzátette, vizsgálni kell, hogy a beruházás megfelel-e a környezetvédelmi szempontoknak. Civilek ugyanis éppen azért tiltakoznak a tervezett építkezés ellen, mert az rombolja a környezetet, és az ottani élővilágot veszélyezteti (közvetlenül az izraeli tulajdonú telkek szomszédságában tájvédelmi övezet van). Bajnai Gordon már miniszterelnökként vizsgálatot rendelt el.
Az elképzelések szerint a befektetők 1,4 milliárd euróból négy hotelt építtetnének háromezer szobával, egy amerikai típusú játékkaszinót (256 asztallal és háromezer pénznyerő automatával), termálfürdőt, konferencia-központot, 3500 férőhelyes koncerttermet, aquaparkot, mesterséges tengerpartot és akváriumot, műjégpályát, hó- és síparkot, golfpályát és vidámparkot hoznának létre. Nem zárható ki az sem, hogy a grandiózus tervekből nem lesz semmi, csak ingatlanspekuláció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.