Szerbiai lakásbotrány

Sebestyén Imre
2009. 08. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy miért pont most robbant Szerbiában a lakásbotrány, csak találgatni lehet. Hiszen a hatalom eddig is osztogatta érdemdús tagjainak és hűséges híveinek a lakásokat. 1997-től kezdve bő egy évtized alatt több mint kétezret. Botrányos, ám semmi törvényellenesség nem történt. A lakásokat szolgálati lakhelyként kiutalták, majd lehetővé tették, hogy lakója megvásárolja. A piaci árnál jóval olcsóbban. Így szinte ajándékba kaptak lakást Belgrádban, de az ország más vidékein is a politikusok, kormánytisztviselők, rendőrök, bírák, de még párttisztségviselők is – ami már jogilag problematikus –, s mint utóbb kiderült bűnözők is.
Ez utóbbiak között van Zvezdan Jovanovics, akit Zoran Djindjics volt szerb miniszterelnök meggyilkolásáért ítéltek el jogerősen. A fővárosi lakását 2000 előtt kapta, amikor még Szlobodan Milosevics volt hatalmon. Akkor Zvezdan Jovanovics alezredes a különleges alakulatoknak, az úgynevezett vörössapkásoknak az egyik parancsnoka volt. Talán miatta fésülték át most újra a hosszú listát, hogy ki mindenki jutott hozzá kedvezményesen az állami lakásokhoz, s így kerültek a szerb sajtó hasábjaira ismét a már letűnt rezsimek régen elfeledett politikusai, az intézmények vezetői és az akkori közélet sok más figurája, aki a mindenkori szerb kormány szekerét tolta. Még Milosevics testőre is részesült a jótéteményben. Szenta Milenkovicsnak egy 197 négyzetméteres lakással mutatta ki háláját az akkori rendszer.
A legtöbb lakást – több mint 1200-at – 1997-től 2000-ig osztottak ki, tehát még Milosevics korában. A másik nagyobb ajándékozási hullám pedig nemrégiben volt, Vojiszlav Kostunica kormánya idején, amikor is hatszáz lakás került potenciális tulajdonosához, abból azonban eddig csak háromszázat vettek meg – természetesen ugyancsak mellényzsebből. A többinek – pontosan további 312-nek – a megvásárlása folyamatban van.
A szerb közvélemény elvárná, hogy a kormány az igazságosság nevében visszavegye ezeket az adófizetők pénzéből finanszírozott ajándék lakásokat. Vagy legalább állítsa le az újabbak eladását piaci áron alul. De még erre sincs jogi alap. Mert Szerbia jogállam. Törvényszegés pedig a lakások eladásakor nem történt. Legfeljebb csak annyit tehetnek, hogy a további lakásosztásoknak véget vetnek.
A kormány döntést is hozott száz lakás megvásárlásának megelőzéséről. Ezek esetében ugyanis valami miatt még nem adták be a vásárlási igényt. A kedvezményes lakáseladásokat lehetővé tevő korábbi kormányrendelet végleges visszavonását pedig most készítik elő. Az ígéret szerint rendet tesznek a vagyonkezelés e területén. Mint várható is volt, a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt (DSS) keményen reagált az őt ért vádakra. Szerinte már hetek óta szervezett kampány zajlik a DSS ellen. A kormánypártok igyekeznek leszámolni az ellenzékkel, figyelmeztet Kostunica pártja. A botránnyal kapcsolatban kiadott közleményében kiemeli, hogy senki sem említi, hogy a lakásbizottságnak – amely döntött az ingatlanok kiutalásáról – tagja volt Dragan Djilasz (Belgrád demokrata párti polgármestere), Dragan Sutanovac és Milan Markovics (ugyancsak demokrata párti miniszterek), s szintén elfeledkeznek megemlíteni, hogy azt a kormányrendeletet, amely alapján kioszthatták a lakásokat, Zoran Djindjics kabinetje hozta meg.
Ám az is az igazsághoz tartozik, hogy valamennyi kormány osztott ki lakást használatra, ám csak Milosevics és később Kostunica idején tették lehetővé az ingatlanok „megvásárlását”, miután Kostunicáék módosították a korábbi kormányrendeletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.