Nyomozás indul a MÁV-nál is?

Bákonyi Ádám
2010. 01. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyelőre nem ad információt arról, hogy a BKV-hoz hasonlóan érkezett-e feljelentés, illetve vizsgálódnak-e a MÁV-nál történt botrányos végkielégítések ügyében. Megkeresésünk után három nappal a BRFK-nál csak annyit közöltek, várhatóan a jövő héten tudnak tájékoztatni a MÁV-val kapcsolatos nyomozásokról, így például a két éve, a MÁV Cargónál történt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel foglalkozó eljárásról.
Mint arról lapunk számolt be először: a MÁV-nál úgy alkották meg a menedzserszerződéseket, hogy lehetőség legyen a több tíz, esetenként százmilliós végkielégítés felmarkolására. A rendszer lényege, hogy a nyugdíj előtti „utolsó percben” egyes közép- és felsővezetőknek rendes felmondással felmondtak, így lehetőség nyílt a menedzserszerződésben foglalt horribilis végkielégítés felvételére. Szamos Alfonz volt pályavasúti főigazgató így csaknem kilencvenmillió, Csontos Endre volt forgalmi igazgató pedig mintegy hatvanmillió forintot tett zsebre. 2006. január 1-je óta hat vezérigazgató, illetve vezérigazgató-helyettes munkaviszonya szűnt meg, közülük hárman kaptak tízmillió forint feletti végkielégítést, a legmagasabb összeg 67 484 893 forint volt. A MÁV-nál az elmúlt három évben további harminc vezető állású munkavállaló munkaviszonya szűnt meg, közülük tizenkét esetben történt tízmillió forint feletti kifizetés.

Titkolják. Hét vezető távozott a Magyar Postától 2006 óta, nekik összesen 85 millió forint végkielégítést fizettek ki – közölte lapunkkal korábban a társaság. A cégnél ennél részletesebben nem nyilatkoztak a végkielégítésekről, így nem tudhattuk meg, mennyit kapott Szabó Pál volt vezérigazgató, akit a milliárdos postaibicikli-tender botránya után közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterré tett meg Gyurcsány Ferenc volt kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.