Prima Primissima Díj a spontán privatizáció atyjának

Gazdag László
2010. 01. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárközy Tamás jogászprofesszor Prima Primissima Díj kitüntetésben részesült. Ezt a díjat Demján Sándor alapította, akinek Trigránit nevű vállalatóriása most Szentpéterváron végez óriásberuházásokat, illetve aki most hatalmas pénzt fektet be az orosz szerencsejáték-piacba. Nyilván ebből nem fognak Magyarországon munkahelyek képződni…
Sárközy Tamás 1988 és 1990 között igazságügyminiszter-helyettes, 1989 és 1990 között deregulációs kormánybiztosként vezette azt a kodifikációs bizottságot, amely az emlékezetes spontán privatizációt lehetővé tevő társasági törvényt kidolgozta. Csak emlékeztetőül: a Németh Miklós-kormány idején a spontán privatizációval kezdődött a közvagyon törvényesített szétlopásának folyamata, egy szűk csoport által. Az Antall-kormány idején is nagy szerepet játszott a privatizációs folyamat jogi megalapozásában. Már akkor is nyíltan hirdetett alapelve az volt, hogy ha kapitalizmust akarunk, ahhoz kapitalisták kellenek, márpedig mi nem tudunk várni százévnyi eredeti tőkefölhalmozásra, ezért ezt a folyamatot fel kell gyorsítani. Amit persze nem hirdetett nyíltan, de igencsak előmozdított: a gyors privatizáció érdekében fel kell függeszteni mindenfajta jogállami ellenőrzést, azt rá kell bízni egy szűk csoportra, és hagyni kell egy hasonlóan szűk csoportot, hogy széthordják minél rövidebb idő alatt a közvagyont.
Bevezették az egzisztencia-hitelkonstrukciót (E-hitel), amelynek lényege, hogy a kiválasztottak saját erő nélkül, hitelből jutottak milliárdos vagyonokhoz. Aztán a hiteltartozás törlesztését is sajátos konstrukcióban oldották meg, amire jó példa volt Gyurcsány Ferenc balatonőszödi nyaralótulajdon-szerzése: miután hitelből megkapta a kormányüdülőt, az állam azonnal visszabérelte tőle, és így Gyurcsány bérleti díj formájában törlesztette a hitelkamatokat és részleteket.
1994-ben jött a Horn-kormány. Elődje ugyan meghozta a privatizációnak elkeresztelt törvényesített lopás jogi feltételrendszerét, amelynek kidolgozásában Sárközy Tamásnak oroszlánszerepe volt, ám magát a privatizációt a „szocialista”, „baloldali” Horn-kormány végezte el, főként Suchman Tamás privatizációs miniszter vezérletével. Suchman 1996-ban belebukott a hírhedt Tocsik-botrányba, utóda, Csiha Judit 1997-ben a parlamentben elkotyogta a vérlázító valóságot: hétmilliárd dollár (nem elírás, dollár!) privatizációs bevétel nem folyt be. Gondoljuk végig, ha ezt adósságtörlesztésre fordíthattuk volna! Hát persze, hogy nem folyt be, ha E-hitel formájában lopta szét a közvagyont egy szűk csoport.
És itt hangsúlyozom a közvagyon kifejezést. Nem egyszerűen állami vagyonról van ugyanis szó, hanem egy nemzet által, két nemzedék által véres verítékkel megteremtett közjavakról. Nem hiszem, hogy létezhet jogállam, amelynek jogrendje – akár átmenetileg is – lehetővé teheti az ilyenfajta tulajdonforma-váltást. Még akkor is, ha éppen egy választott parlament hozta ezeket a törvényeket. Emlékeztetnék rá, hogy Adolf Hitler 1932 novemberében a német birodalmi gyűlési választások megnyerésével szerezte meg a hatalmat, utána 1935-ben már ez a parlament (Reichstag) hozta a szégyenletes nürnbergi faji törvényeket. Ezen az alapon valaki is megkérdőjelezi ma a civilizált világban, hogy a fajüldözés emberiség elleni és törvénytelen cselekedet volt?
Ki kell mondani, hogy az 1989–90-es évek fordulóján hozott privatizációs törvények törvénytelenek voltak. Létrejött egy latin-amerikai típusú, túlkoncentrált tulajdonszerkezet Magyarországon, ami önmagában termeli-élteti a korrupciót, a gazdaság, a politika és a bűnözés szoros összefonódását, immár súlyos gátját képezve a modernizációnak is. Ez önmagában zsákutcába vitte a magyar gazdasági felzárkózást, a magyar társadalmi modernizáció ügyét. (Lásd erről bővebben Magyarország úttévesztése című könyvemet, Mundus Kiadó, 2009.)
Sárközy Tamás a magyar tévében nemrég azzal hencegett, hogy „a vizsgálat lezárult, felejtsük el”. Ez ugye egy klasszikus olasz krimi címe volt anno, a maffiáról. Úgy gondolom, hogy még nem kell elfelejteni a magyar privatizációnak elkeresztelt szabadrablás szomorú, nemzetnyomorító történetét. Semmi esélyünk a modernizációra, a vergődésből való kijutásra a korrupció felszámolása nélkül, a széles, milliós részvénytulajdonosi középosztály létrejötte nélkül. Ha marad a jelenlegi, túlkoncentrált tulajdoni és jövedelemszerkezet, akkor maradunk az EU hátsó udvara, cselédszobája, Európa harmadik világa.
Még egy apró megjegyzés: a mai napig föltáratlan olajügyek mögött is ez az ideológia húzódott meg: hagyni lopni, csalni pár évig egy szűk csoportot, hogy létrejöjjön a magyar kapitalista osztály. Nagy Pongrác, a Világbank egykori kenyai szakértője, aki 1990-ben tért haza nyugatról, 1991-ben írt egy könyvet Készül a magyar gazdasági csoda? címmel. Ebben azt javasolta, hogy a privatizációt húzzuk el nyugodtan egy-másfél évtizedre, az állami vagyont kisrészvények formájában értékesítsük, 1. hogy létrejöhessen egy széles részvénytulajdonosi középosztály, 2. hogy bevétel folyjon be a privatizációból, amit adósságszolgálat teljesítésére tudnánk fordítani.
Ha megfogadták volna tanácsait, ma nem itt tartanánk. Talán a most Prima Primissima Díjjal kitüntetett Sárközy Tamásnak is volt némi szerepe abban, hogy a dolgok sajnos úgy alakultak, ahogy, a rendszerváltás zavaros éveiben.

A szerző közgazdász, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.