Csontvázak a MÁV szekrényében is?

Hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi vezetője ellen – értesült lapunk. Vizsgálják a cégnél kötött munkaszerződéseket, a tanácsadói szerződéseket és a végkielégítéseket. Eközben a Legfőbb Ügyészség áprilisig meghosszabbította a MÁV Cargo Zrt. privatizációját vizsgáló nyomozás határidejét.

Bákonyi Ádám
2010. 02. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdenek kidőlni a csontvázak a szekrényből a jelek szerint a BKV után a MÁV cégcsoportnál is. Megtudtuk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya nyomozást folytat hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a MÁV Informatika Zrt.-nél történt visszaélésekkel kapcsolatban. Az eljárás eddigi adatai alapján gyanú vetődött fel arra vonatkozóan, hogy a MÁV Informatika jelenlegi vezetőjének döntései, humánpolitikája, a cég gazdálkodása jelentős kárt okozott a társaságnak és a MÁV-nak. A nyomozók információkat kértek a MÁV-tól az Informatika Zrt.-nél kötött egyes végkielégítésekkel, munkaszerződésekkel kapcsolatban. A nyomozók várják továbbá a társaság mintegy húsz céggel kötött tanácsadói szerződéseinek teljes dokumentációját is.
Mindeközben befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztályán, a MÁV Cargo Zrt. privatizációjával kapcsolatos bűnügyben a Legfőbb Ügyészség április 25-ig meghosszabbította a nyomozást. Eddig senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként. Ismert, a Hír TV számolt be arról, hogy az eredetileg tervezett összeg másfélszeresét, körülbelül 3 milliárd forintnyi sikerdíjat utalhattak át egy budapesti családi bt. számlájára a MÁV Cargo privatizációja után. Ezt az egyik osztrák ellenzéki párt vetette fel az Osztrák Szövetségi Vasúttól kiszivárgó információkra alapozva, s pártfinanszírozást sejtenek a háttérben. A zavaros ügylet az osztrák parlamentben is téma, hiszen két év után kiderült, közbeszerzés nélkül kapott a lobbikörökben ismeretlen családi bt. megbízást, s a mai napig nem tudni, mi volt a feladatuk. Korábban a Die Presse is cikkezett arról, hogy a Geuronet Bt.-n keresztül csúszópénzeket fizethettek ki Magyarországon. A sikerdíjas lobbicég egyik képviselője Gulya András, aki korábban a Gyurcsány Ferenc üzleti partnereként jegyzett Erdős Ákos cégbirodalmában is helyet kapott.
Emlékezetes, 2008 szeptemberében a BRFK nyomozói őrizetbe vették a MÁV Cargo Zrt. vezetőjét és a MÁV Zrt. két másik korábbi vezető beosztású munkatársát. A rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja őket: a társaság számára rendkívül előnytelen üzletet kötöttek, amikor „hulladék vasként” értékesítették a MÁV kétezer futóképes vagy kisebb javítással azzá tehető vasúti kocsiját. A vasúttársaságot ért kár a rendőrség szerint meghaladhatja az egymilliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.