Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Házkutatás a MÁV-nál

Házkutatást tartott tegnap a rendőrség a MÁV Informatika Zrt. székházában. A hatóság hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a társaságnál történt visszaélésekkel kapcsolatban. A rendőrség szerint bár a két ügynek nincs köze egymáshoz, azt elismerik, hogy a cégnél hasonló konstrukció alapján kötöttek tanácsadói és munkaszerződéseket, mint a BKV-nál.

Bákonyi Ádám
2010. 02. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap reggel kilenc órakor rendőrök szállták meg a MÁV Informatika Zrt. Krisztina körúti székházát. A házkutatásban mintegy húsz rendőr, többségükben nyomozók vettek részt, akik még az épületből kifelé menők táskájába is belenéztek, nem visznek-e ki fontos iratokat.
Mint azt lapunk korábban közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a társaságnál történt visszaélésekkel kapcsolatban
A feljelentés és az eljárás eddigi adatai alapján gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a cég jelenlegi vezetője, Hosszú Sándor döntései jelentős kárt okoztak a társaságnak és magának a MÁV-nak. Az eljárás során a nyomozók adatokat és információkat kértek a MÁV-tól az Informatika Zrt.-nél kötött egyes munkaszerződésekről, illetve több végkielégítésről. A nyomozók a társaság húsz céggel kötött tanácsadói szerződéseinek teljes dokumentációját is várták. A feljelentést egyébként a szaktárca tette, ahová még tavaly októberben érkezett egy részletes, írásos bejelentés a MÁV Informatikánál történt visszaélésekről. A minisztérium ez alapján belső vizsgálat lefolytatására kérte a MÁV elnök-vezérigazgatóját, a bejelentést a tárca később az ügyészséghez is továbbította.
*
Tafferner Éva úgy nyilatkozott, bár a két ügynek nincs köze egymáshoz, a cégnél hasonló konstrukció alapján kötöttek tanácsadói és munkaszerződéseket, mint a BKV-nál. A BRFK szóvivője szerint hosszadalmas akcióra lehet számítani, a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik. Az ügy mielőbbi tisztázása és lezárása érdekében a MÁV Zrt. tegnap délután a rendőrség rendelkezésére bocsátotta a kért információkat és dokumentumokat. Az állami vállalat illetékese közölte, amennyiben a vizsgálatok szabálysértésre engednek következtetni, a vezetés megteszi a szükséges intézkedéseket.
Lapunk már tavaly októberben felhívta a figyelmet arra: a MÁV-nál úgy alkották meg a menedzserszerződéseket, hogy lehetőség legyen a több tíz-, esetenként százmilliós végkielégítések felmarkolására. Ennek lényege, hogy a nyugdíj előtti utolsó percben rendes felmondással felmondanak az embernek, így lehetőség nyílik a munkaszerződésben foglalt horribilis összegek kifizetésére. Ilyen szerződés alapján Szamos Alfonz volt pályavasúti főigazgató összesen csaknem kilencvenmillió, Csontos Endre volt forgalmi igazgató pedig összesen mintegy hatvanmillió forintot tett zsebre, miután munkaviszonyukat a „vezetői munkakörök összevonása és csökkentése miatt” megszüntették. A társaság azt állította, Csontos határozatlan időtartamú munkaviszonyát több mint 41 éves MÁV-munkaviszony után szüntették meg. Ez azonban nem igaz, Csontost ugyanis Kugler Flórián – 2002 és 2006 között volt a MÁV humánpolitikai vezérigazgató-helyettese – idején elküldték a MÁV Zrt.-től, és éppen a MÁV Informatikánál helyezkedett el. Az anyatársasághoz csak a későbbi vezérigazgató, Heinczinger István alatt tért viszsza. További furcsaság, hogy a két felső vezetőt korkedvezményes öregségi nyugdíjjal engedték el. 2006 óta egyébként összesen tizenöten távoztak a társaságtól tízmillió feletti végkielégítéssel.
A MÁV Informatikán túl más, az állami vállalathoz kötődő, „botrányszagú” ügyekben is nyomozás folyik.
Befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztályán, a MÁV Cargo Zrt. privatizációjával kapcsolatos bűnügyben a Legfőbb Ügyészség április 25-ig meghosszabbította a nyomozást. Ismert, a Hír TV számolt be arról, hogy az eredetileg tervezett összeg másfélszeresét, körülbelül 3 milliárd forintnyi sikerdíjat utalhattak át egy budapesti családi bt. számlájára a MÁV Cargo privatizációja után. Ezt az egyik osztrák ellenzéki párt vetette fel az Osztrák Szövetségi Vasúttól kiszivárgó információkra alapozva, s pártfinanszírozást sejtenek a háttérben. A zavaros ügylet az osztrák parlamentben is téma, hiszen két év után kiderült, közbeszerzés nélkül kapott a lobbikörökben ismeretlen családi bt. megbízást, s a mai napig nem tudni, mi volt a feladatuk. Korábban a Die Presse is cikkezett arról, hogy a Geuronet Bt.-n keresztül csúszópénzeket fizethettek ki Magyarországon. A sikerdíjas lobbicég egyik képviselője Gulya András, aki korábban a Gyurcsány Ferenc üzleti partnereként jegyzett Erdős Ákos cégbirodalmában is helyet kapott. Emlékezetes, 2008 szeptemberében a BRFK nyomozói őrizetbe vették a MÁV Cargo Zrt. vezetőjét és a MÁV Zrt. két másik korábbi vezető beosztású munkatársát. A rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja őket: a társaság számára rendkívül előnytelen üzletet kötöttek, amikor „hulladék vasként” értékesítették a MÁV kétezer futóképes vagy kisebb javítással azzá tehető vasúti kocsiját. A vasúttársaságot ért kár a rendőrség szerint meghaladhatja az egymilliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.