MSZP-s szálak a BKV-nál

A BKV által pénteken feljelentett cégek egyikének tulajdonosa az a Bölcs Ádám, aki a balliberális 168 Óra főszerkesztő-helyettesének fia, egy másik gyanúba keveredett társaság ügyvezetője pedig a III. kerületi MSZP elnökségi tagja. A hét végén „számháború” alakult ki a rendőrök és a BKV között az átadott feljelentések pontos számáról, és újabb ötmillió forinttal lett szegényebb a cég: ezúttal nem gyanús tanácsadói szerződést, hanem közbeszerzési bírságot fizetett a vállalat.

Szilágyi Richárd
2010. 02. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk elsőként számolt be arról, hogy Kocsis István, a BKV vezérigazgatója újabb tíz cég 14 szerződésével kapcsolatban tett feljelentést pénteken a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). Az érintett cégek egyike az a Well Reklámügynökség (Well) Kft., amelyet a rendszerváltás után másokkal együtt Bölcs István, a balliberális 168 Óra főszerkesztő-helyettese alapított. Az ügynökség korábbi tulajdonosai között felbukkan több ismert újságíró – Mester Ákos, Szilágyi János és Breuer Tamás – neve, de érdekeltsége volt a cégben Gyurcsány Ferenc üzlettársának is.

*

Erdős Ákos vásárolta meg a volt miniszterelnöktől 2002-ben a Perfekt Zrt.-t, és a Nemzeti Tankönyvkiadóban és az Állami Nyomdában is tulajdonrészt szerzett. A Well jelenlegi többségi tulajdonosa pedig Bölcs Ádám, a 168 Óra főszerkesztő-helyettesének fia. Megírtuk, a BKV korábbi vezetése 47,1 milliót fizetett a Combino villamosokkal kapcsolatos PR-tevékenységért a reklámügynökségnek, amely korábban is rendszeres „beszállítója” volt a cégnek. 2009 októberében lapunk számolt be arról, hogy Antal Attila vezérigazgatósága alatt, 2007. március 1-jén a bliccelés elleni kampány megtervezésére kötöttek szerződést a BKV-val. Erre 47,2 milliót kapott a cég, három hónappal később pedig újabb 1,4 milliós megrendeléshez jutottak ugyanezen kampány nyomtatott hirdetéseiért. A Well Reklámügynökség szerint felháborító rágalmak jelentek meg róluk. Nem értik – írták közleményükben – az általuk leadott teljesítési dokumentumok hogyan tűnhettek el a BKV-nál, de az még inkább felfoghatatlan, hogy ha ezek eltűntek, a BKV miért nem kérte el azokat újra, mielőtt jogi útra terelné az ügyet.

Kabinetfőnök célkeresztben
A BRFK-nak pénteken átadott feljelentések között szerepel az az Európa Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kht. is, amelynek ügyvezetője Hrabetz Györgyi, a III. kerületi MSZP elnökségi tagja, az óbudai önkormányzat kisebbségi bizottságának külsős tagja. A szocialista politikus Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes városházi kabinetfőnöke volt, és a Népszabadság információja szerint Czeglédy Gergő óbudai MSZP-elnök bizalmasa. A BKV belső vizsgálatán az a sajtópályázat kiírásának lebonyolítására kötött szerződésük akadt fent, amelyért 14,6 milliót fizetett a cég. – Felháborítónak tartjuk, hogy feljelentést tett a BKV ebben az ügyben. A cégünk szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette, s mindenben állunk a vizsgálat elé. Egyébként a BKV-val szembeni jogi lépéseken az ügyvédek dolgoznak – nyilatkozta Hrabetz Györgyi a Hír TV-nek. Szerinte a szerződést azzal a Zelenák Tibor kommunikációs főosztályvezetővel egyeztették, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van hűtlen kezelés gyanúja miatt. A közhasznú társaság adta ki a harmadik kerületi szocialistákhoz kötődő, hatvanezer példányban megjelenő, több fővárosi közműcég hirdetéseit is közlő, Monitor című kiadványt.


Iratokat vár a rendőrség
A hét végi pihenőnapok sem teltek nyugodtan a BKV háza táján: Bodnár Zsolt dandártábornok, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese a Népszabadságnak azt nyilatkozta, a BKV illetékesei csaknem ötször annyi feljelentésről beszélnek, mint amennyit ténylegesen megtettek. Bodnár szerint a BKV-tól csak tizenkét feljelentést kaptak a nyomozás kezdete óta, miközben a cégnél 40 feletti ügyről beszélnek. – A BRFK nem feljelentéseket és azok harsány kommunikációját várja a BKV-tól, hanem azokat az iratokat, amelyeket október óta kérnek, és mindmáig nem kaptak meg maradéktalanul – tette hozzá a dandártábornok. A BKV még aznap közleményben cáfolta a napilap információját: A közlekedési cég péntekig csaknem 40 cég, mintegy 50 gyanús tanácsadói szerződése ügyében tett feljelentést a BRFK-n ismeretlen tettes ellen, és ezekkel kapcsolatban minden rendelkezésre álló dokumentumot átadott – írták, hozzátéve, ezek átvételét a BRFK pecséttel igazolta. A lapunk birtokába került dokumentum a legutóbbi 14 feljelentés átvételét bizonyítja, így e számháborúban a BKV áll nyerésre. Bencze József országos rendőrfőkapitány egyébként tegnap a köztévé A szólás szabadsága című műsorában közölte: birtokukban van minden olyan bizonyíték, dokumentum, amelyek felhasználásával le tudják folytatni a nyomozást a BKV-ügyben, amelyben újabb gyanúsítottak is lehetnek.
Egy másik csatát viszont már elveszített a közlekedési cég: a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a 4-es metró építési ellenőrzésére és mérnöki feladatainak ellátására a DBR Metró Projekt Igazgatóság (DBR) által kiírt közbeszerzés ajánlattételi felhívását és ezzel kapcsolatban meghozott döntéseket, valamint 5 milliós bírsággal sújtotta a BKV-t. Tavaly decemberben a BKV arról értesítette a KDB elnökét, hogy hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzést indított nettó 3,5 milliárd forintos összeggel a tanácsadói munka folytatására, amelyet szerintük a projekt jelenlegi készültségénél csak az Eurometro Kft. képes elvégezni. A vállalat arra hivatkozott, hogy a tanácsadónak szerzői joga van az addig elkészült dokumentumokon, így a munkát csak ő folytathatja. A KDB elnöke viszont jogorvoslatot kezdeményezett a döntőbizottságnál, amely úgy döntött, hogy akár a munka részajánlatokra történő megbontásával, akár a meglévő dokumentáció rendelkezésre bocsátásával nyílt eljárást kellett volna kiírni.

Ma rendkívüli közgyűlés
A DBR közölte, a projekt megvalósítását tartják szem előtt, és mivel biztosítani kell a mérnöki folyamatos rendelkezésre állást, vizsgálják a fellebbezés jogi lehetőségeit. A BKV tulajdonában lévő DBR Metro Kft. 1998-ban írt ki közbeszerzést a 4-es metró Kelenföldi és Keleti pályaudvarok közti szakaszának projektvezetési tanácsadó szolgáltatására. A munkát a BMPK Konzorcium nyerte el, amelynek tagjai az Eurout Kft., a Louis Berger S. A., az OTP Ingatlan Rt., valamint a MÁV Rt. voltak. A szerződés 2012 közepéig szólt, az ellenérték pedig nettó 4,9 milliárd forint és további 5,3 millió euró volt.
A Fővárosi Közgyűlés ma rendkívüli ülést tart, amelynek napirendjén többek között a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás és a főváros és a szocialista kormány közötti 23 milliárdos BKV-szerződés is szerepel. Utóbbi elfogadása kérdésessé vált, miután Hagyó Miklós lemondatásával elolvadt a korábbi koalíciós többség. A tervek szerint a főváros felmondja a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulással kötött megállapodást. Demszky Gábor lemondására viszont nem lehet számítani. Ezt erősítette meg tegnap a TV2 Napló című műsorában is. Vállalja a politikai felelősséget, de nem mond le, „nem szerez ezzel örömet” politikai ellenfeleinek – érvelt a főpolgármester, hozzátéve: ha hátralépne, azt üzenné, hogy „elvállalja a felelősséget”, amivel nagyon nehéz, kellemetlen helyzetbe hozná azokat, akik ártatlanok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.