Néhány korty Ausztria

Muray Gábor
2010. 02. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adamik Lajos összedudált néhány borisszát és néhány termelőt, hogy megismerjék-megismertessék a szomszédos Ausztria borvilágát egy borongós szerda délutánon a pesti belvárosban. Mivel tősgyökeres soproni vagyok, kötelező jelleggel jelentem meg az intenzív Adamik Nightson a Kertész utcai Duplában, hadd ne csak azt gondoljam a sógorokról, amit bennünk, soproniakban a múlt és az előítéletesség felépített. S milyen szerencsében volt részem: olyan zöldvelteliniket és kékfrankosokat kóstolhattam, amelyek könnyen ringbe szállnak a legjobb hazaiakkal.
Ernst Zimmerl, az osztrák nagykövetség agrárattaséja (maga is weinvierteli borász) míves magyar beszéddel vezette fel a mintegy húsz tételből álló kóstolót. Ausztria ötvenezer hektár szőlőjének hetven százaléka fehér, harminc vörös, a fő fehér fajták a zöldveltelini, a Welschriesling, a Müller-Thurgau és a chardonnay, a kék szőlők nagy részét a nemzeti fajta, a Fritz Zweigelt által 1922-ben létrehozott zweigelt, illetve a kékfrankos teszi ki. Zimmerl úr szerint az osztrák borpiacra a kis családi pincészetek jellemzők, ami rendkívül szimpatikus, pláne, hogy az átlagméret a két és fél hektár – átlátható, bejárható, megismerhető, végigkóstolható.
Mielőtt rákanyarodnánk a zöldveltelinikre és a kékfrankosokra, eredetvédett Uhudlert szimatolunk. Meglepően vicces, direkttermő-illat – nem véletlenül. Az Uhudler dél-burgenlandi specialitás, a biohívők kedvence, hiszen direkttermő -fajtákból készül, kevés a kártevő – nincs vegyszer. A Blauer Wildbacher nevű ősi osztrák fajtából készített Schilcher-rozé van soron, ez is eredetvédett, stájer specialitás. Az anekdota szerint egy 19. századi pápa a vidéken kocsikázva belekóstolt, és feljegyezte: ezek az stájerek egy Schilcher nevű ecetet isznak leginkább e vidéken. Annál azért jobb, de a savak kikiabálnak a pohárból.
Egy rizlingszilváni, egy Rotgipfer és egy cirfandli után jönnek a komolyabb veltelinik. A kört a Steinger és a Gobelsburg borai nyerik. A vörösöknél Georg Schmelzer 2002-es zweigeltválogatása, a magyarok által már jól ismert Franz Weninger 2006-os alapkékfrankosa és a szintén horistchoni (Burgenland) Lehrner-pincészet csodálatos, 2006-os kékfrankosa aratja a legnagyobb sikert.
A borok után egy csepp underground: hangművészetet hallgató egyetemisták és művészek zajszimfóniákat komponáltak a seregélyek ellen. Rövidfilmbejátszás mutatja be a szépen komponált zúgást. Ez is Ausztria. Élő, vibráló, vonzó borturistacélpont. A kóstolót záró lakoma megint rám ijeszt: a legegyszerűbb szarvassonkánál, kenyérnél, tökkrémlevesnél kiderül, hogy Magyarországnak még van mit átültetnie a gyakorlatba. Akármit is gondolunk a sógorokról, ki lehet jelenteni: ezek szeretnek és tudnak élni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.