Védtelenné váló Hagyó-emberek

Hagyó Miklós politikai értelemben vett megsemmisülésével alapjaiban meginoghat az az MSZP-n belül évek alatt kiépített rendszer, amelyet a Mozaik klubra alapozva fiktív párttagok beléptetésével hozott létre a volt főpolgármester-helyettes – véli szocialista informátorunk. Bár kampányidőszakban összezárnak a szocialisták, bennfentesek szerint a választások után nem kerülhető meg a belső megtisztulási folyamat, amely következtében  több prominens politikus is bukhat.

Török László
2010. 02. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes becslések szerint a mintegy 35 ezres párttagság harmada az utóbbi években „keletkezett”, nem utolsósorban Hagyó Miklós tevékenysége nyomán, akinek ösztönzésére több megyében és helyi pártszervezetben tömegével léptettek be embereket az MSZP-be. Szocialista informátorunk szerint 10-12 ezer fiktív taggal sikerült a volt Mozaik klubosoknak átvenni a párton belüli irányítást több körzetben. A fiktív tagokra vonatkozó számadat hihetetlenül eltúlzottnak tűnik, ám egy másik forrásunk megemlítette, Kőszegen például megtörtént, hogy a 45 fős helyi szervezetbe egy este alatt, Zuschlag János irányításával, ötszáz tagot vettek fel. A bűnszervezet működtetése miatt eljárás alá vont exképviselő a Hagyó által alapított mozaikos társaságot erősítette letartóztatásáig.
A befutott fiatal szocialistákat tömörítő szerveződés 2003 körül kezdte meg a párt elfoglalását, miután Kőbányán egy másik érdekkör állítólag ezer fiktív tag következmények nélküli beléptetésével befolyást szerzett a X. kerületi szervezetben. Ezt követően a társaság módszeresen, hasonló gyakorlatot követve pozíciószerző akciókba kezdett. Hajdú-Bihar, Zala, Békés, Csongrád, Komárom-Esztergom, a fővárosi kerületek és Vas volt a célpont, és az utóbbit kivéve gyakorlatilag mindenhol sikerrel jártak. Hagyó a XII. kerületben találta meg – ahogy ő fogalmazott – a „második otthonát”, és három-négy év alatt 2006-ra a legbefolyásosabb, lényegében teljhatalmú fővárosi szocialista politikussá vált.
Informátorunk szerint azzal, hogy most visszalépésre kényszerítették, a Mozaik klub többi tagja fölötti védőernyő is szétszakadhat, aminek következtében a választások utáni megtisztulási folyamatban (amelynek intenzitása függ a szocialisták választási eredményétől is) egy sor politikus szorulhat háttérbe. Egyesek Mesterházy Attilát is a Mozaikhoz kötik, ám a párt kormányfőjelöltje mindig igyekezett a társaságtól távolságot tartani, bár szembe nem fordult velük. A már partvonalon kívül lévő Zuschlag János mellett Ujhelyi István, Arató Gergely (ő valószínűleg nem lesz tagja a következő Országgyűlésnek), Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, Simon Gábor, az etikai bizottság vezetője, Bárándy Gergely és a fent felsorolt megyék vezetői, illetve a fővárosi párttisztségeket birtoklók számára lehet problémás korábbi, Hagyóhoz köthető szerepvállalásuk. Forrásunk szerint a régi erős emberekhez kapcsolható érdekkörök újra felvethetik a tagrevízió kérdését júniusban, hogy megtisztítsák a pártot a rátelepedett „hatalombrókerektől és szerencselovagoktól”.
Az biztosnak látszik, hogy Hagyóék a pártvezetéssel szembeni konfrontatív fellépésükkel és azzal, hogy nekimentek a BKV irányítását átvevő Kocsis Istvánnak, eltaktikázták magukat. – Az elnökséggel szembeni fellépésük óta nyilvánvaló volt, lesz ellentámadás – nyilatkozta szocialista informátorunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.