Bajnai hiányos emlékezete

Nem emlékszik Bajnai Gordon, hogy szóba került-e a sukorói botrányos ingatlancsere kérdése azon a 2008-as parlamenti megbeszélésen, amelyen rajta és Gyurcsány Ferencen kívül részt vettek az amerikai–izraeli befektetők. Gyurcsány lehet a következő tanú.

Munkatársainktól
2010. 03. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta tegnap a sukorói meghiúsult kaszinóberuházás kapcsán tett szerdai tanúvallomását Bajnai Gordon. A miniszterelnök a Központi Nyomozó Főügyészségen azt vallotta: nem emlékszik arra, hogy a King’s Cityről tartott 2008. május 26-i parlamenti egyeztetésen szóba került-e a sukorói ingatlan cseréje albertirsai, illetve pilisi ingatlanokra. (Az Állami Számvevőszék jelentése szerint az értékaránytalan ingatlancsere mintegy százmilliós kárt okozhatott az államnak.) A jegyzőkönyvből kiderül: az eljáró ügyész Bajnai elé tárta az egyeztetésről készült emlékeztetőt, amely szerint a tárgyaláson részt vett Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, Bajnai Gordon akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. akkori vezérigazgatója, a befektetők részéről pedig Ronald S. Lauder, az Estée Lauder Group igazgatója, médiamágnás, a Zsidó Világkongresszus elnöke, Fred Langhammer, az Estée Lauder Group korábbi vezérigazgatója, a Walt Disney Company igazgatósági tagja, Itzhak Fisher befektető, Joav Blum, a Zsidó Világkongresszus alelnöke és az ÁVH-s múltú Bárd Károly ügyvéd.

*

Bajnai Gordon erre úgy reagált, hogy a miniszterelnöki találkozó a befektetőkkel nem példa nélküli, azonban ilyet csak különösen jelentős beruházás esetén tartanak. Hogy ki vett részt a találkozón, arra csak részben emlékezett. Elismerte, hogy a kaszinóügylet kapcsán már 2007-ben találkozott „Lauder és Langhammer urakkal még önkormányzati és területfejlesztési miniszterként, mivel a miniszter feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet szerint a turizmus is ezen minisztériumhoz tartozott”.
A kormányfő azt állította, nem emlékszik, hogy a befektetők felmutattak volna bármilyen írásos anyagot az „inkább protokolláris jellegű” megbeszélésen, később viszont bemutattak egy látványtervet, de ekkor még Pest megyei helyszínben gondolkodtak. Bajnai úgy fogalmazott: „Lehetséges, hogy említették a konkrét települést, Albertirsát, de erre már nem emlékszem.” A Parlamentben tartott megbeszélésre hivatalból kapott meghívást Bajnai Gordon, akkor már mint nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, mivel – ismertetése szerint – ezen minisztérium feladatkörébe tartozott a külföldi befektetések kormányzati előkészítése. A megbeszélésen Bajnai szerint közölték, hogy a játékkaszinó engedélyköteles, és ehhez nyilvános pályázatot kell kiírni, amelyre a Pénzügyminisztérium hajlandó. Továbbá azt is elmondták a befektetőknek, hogy jogszabály szerint lehetőség van egyedi kormánydöntésen alapuló munkahelyteremtő támogatásra. A miniszterelnök kijelentette: a támogatás előkészítése ugyan elkezdődött, de hónapokkal később a befektetők jelezték, azt nem kívánják igénybe venni. Hozzátette: ekkor már nem személyesen ő foglalkozott az üggyel, hanem az ITD Hungary Zrt., amely a minisztériumon belül a Garamhegyi Ábel vezette szakállamtitkársághoz tartozott. Bajnai Gordon megemlítette: a minisztériumhoz tartozott a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsítására és egyszerűsítésére vonatkozó döntések előkészítése, és emlékei szerint a befektetők jelezték, hogy annak idején szeretnének majd élni ezzel a lehetőséggel, ha abba a fázisába jut a beruházás.
Mint arról korábban ügyészségi forrásokra hivatkozva beszámoltunk, Gyurcsány Ferencet is kihallgathatják az ingatlanügylet miatt. Úgy tudjuk, Gyurcsányt napokon belül beidézheti az főügyészség.
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője kiemelte: a nyilvánosságra hozott vallomás megerősíti azokat a kételyeket, amelyek szerint a kormány felelőtlenül járt el, és a közérdek helyett magánérdekeket szolgált. Szerinte a közvagyon botrányos ellopása történt volna meg a kormány támogatásával, ha a nyilvánosság erejével az ellenzéki párt azt nem akadályozza meg. Emlékeztetett arra, hogy az ügyben két szocialista miniszterelnök is érintett, ugyanis Gyurcsány Ferenc egyik utolsó határozataként nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítette a kaszinó tervét, a jelenlegi miniszterelnök pedig továbbvitte ennek támogatását.
Emlékezetes, a Velencei-tó partján fekvő sukorói hetvenhektáros területen King’s City néven a Joav Blum üzletember vezette amerikai– izraeli befektetőcsoport kaszinóváros felépítését tervezte. Az MNV Zrt. 2008. július 30-án kötötte meg az adásvétellel vegyes csereszerződést az állami kézben lévő sukorói és az izraeli–magyar állampolgárságú Joav Blum tulajdonában lévő albertirsai, illetve pilisi ingatlanokra. A tóparti építkezést nemzetgazdasági okokra hivatkozva a Gyurcsány-kabinet utolsó ülésén, tavaly április 10-én kiemelt beruházássá nyilvánították. Később az Állami Számvevőszék jelentéséből kiderült, hogy a csereingatlanokat a vagyonkezelő jelentősen felülértékelte, ezáltal az államot százmilliós nagyságrendű kár érhette. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Eközben Joav Blum ellen okirat-hamisítás miatt folyik bírósági eljárás, mivel sukorói lakcíme fiktív volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.