Dataplex: az ügyészség is vizsgálódik

Nemcsak a Nemzeti Nyomozó Iroda és az APEH, hanem a Fővárosi Főügyészség is vizsgálódik a Bajnai Gordon közreműködésével lebonyolított Dataplex-ügyben – derítette ki a Magyar Nemzet. Lapunk megtudta, az ügyészség már 2009. december 10-én megküldte a ciprusi hatóságoktól beszerzett iratok másolatát a rendőrségnek. Ezek a dokumentumok kizárólag a Bajnai Gordon által igazgatott Fleminghouse Ltd., a Kóka János sógorának az érdekeltségébe tartozó Corbeil Ltd., valamint a Romnio Ltd. cégdokumentációit tartalmazták. Az ügy pikantériája, hogy a három vizsgálódó szervezet közül kettőt, az APEH-et és a Nemzeti Nyomozó Irodát közvetve az ügyben érintett miniszterelnök felügyeli.

Munkatársunktól
2010. 03. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a három társaságon keresztül adta el 2005 decemberében a Bajnai Gordon által vezetett Wallis-csoport a Dataplex Kft.-t a Magyar Telekomnak. A távközlési cég 5,1 milliárd forintot fizetett a Dataplexért, amelyet a Wallis leánycége három hónappal korábban, 2005 szeptemberében csupán 2,33 milliárd forintért vásárolt meg.
A Dataplex értékének szokatlanul gyors növekedéséről Bajnai Gordon szerdai közleményéből tudhattunk meg néhány információt. Szerinte „az értéknövekmény alapja a tulajdonosi és a Dataplex-menedzsment sikeres átszervezési és piacszervezési tevékenysége”. Azt, hogy ez pontosan mit jelent, nem részletezte a politikus, viszont olyan állításokra is reagált, amelyek nem szerepeltek a Magyar Nemzet korábbi cikkében. Így például leszögezte: hamis az az állítás, hogy a megszerzés és a továbbértékesítés közötti időszakban Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter nyomására több állami cég vette igénybe a Dataplex szolgáltatásait, így növelve a társaság értékét. Tény ugyanakkor, hogy ebben az időszakban, tehát 2005-ben a gazdasági miniszter által közvetve vagy közvetlenül felügyelt, illetve a tárca résztulajdonában lévő vállalatok közül a MÁV Informatika Kft. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. is kopogtatott a Dataplexnél, és bejelentkezett az ugyancsak állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek és a Magyar Posta is.

*

A nagy állami cégek megjelenése a Dataplex körül óriásit javított a cég piaci besorolásán, jelentősen növelve ezzel a társaság értékét. Senki nem állította, hogy az állami cégek Kóka János nyomására jelentek meg a Dataplex körül, ezt nyilván csak az élet hozta így.
De térjünk vissza a ciprusi vállalkozásokhoz és a furcsa adásvételhez. Felmerül a kérdés, miért kellett a szigetországi cégeknek átjátszani a Dataplexet a Magyar Telekomnak történő értékesítés előtt. Az adószakértők adóelkerülést gyanítottak, a Wallis azonban szerdán azt állította: „a társaság felhasználható elhatárolt vesztesége jelentősen meghaladta a hárommilliárd forintot, tehát akkor sem kellett volna társasági adót fizetniük, ha a magyarországi cégükben keletkezik a tranzakció nyeresége”. Legyünk jóhiszeműek, és higgyünk a Wallisnak. Ebben az esetben azonban még kevésbé van magyarázat a ciprusi kitérőre.
Vizsgáljuk tehát meg, kik és miért részesültek a Magyar Telekom által kifizetett 5,1 milliárd forintból. A vételár 49 százalékát kapta a Fleminghouse Ltd. Ez körülbelül 2,5 milliárd forintot jelentett. A Wallis közleménye szerint „a ciprusi székhelyű, a Wallis-csoport kimutatásában transzparensen szereplő Fleminghouse az uniós jog hatálya alatt befektetési tevékenységet végez”. Ennek a társaságnak az igazgatója volt Bajnai Gordon, aki ebben az időszakban a Wallis első embereként is ténykedett.
A Wallis-csoport által értékesített cég vételárának csaknem a fele tehát a Wallishoz kerül. A másik 49 százalék egyelőre érthetetlen okokból Kóka János sógorának, Lepp Gyulának a ciprusi vállalkozásához folyt be. Mit is tett ezért Lepp Gyula? Az üzletember a Wallis-csoporttól a Corbeil Ltd.-n keresztül megvette a Dataplex 49 százalékát. Feltéve, hogy a ciprusi vevők tulajdoni arányuknak megfelelő vételárat fizettek a Wallisnak, Kóka sógorának a cége kevesebb mint 1,2 milliárd forinttal szállt be az üzletbe, majd néhány nap múlva a cége számlájára a Magyar Telekomtól körülbelül 2,5 milliárd forint érkezett.
Nagyon fontos az a körülmény is, hogy a szigetországban bejegyzett társaságok a Wallis-csoportnak csak azt követően fizették ki a vételárat, hogy a Magyar Telekom átutalta az 5,1 milliárd forintot. Kóka János sógorának a cége tehát egy fillér befektetés nélkül jutott a hatalmas vagyonhoz. Vajon miért?
A ciprusi hatóságok tájékoztatása szerint egyébként sem a Fleminghouse, sem a Corbeil nem nyújtott be adóbevallást Cipruson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.