Feljelentés a herdálók ellen

A nemzeti vagyon tudatos elherdálása miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Civil Összefogás Fórum. A kereset alapjául az Állami Számvevőszék jelentése szolgál. Ez a dokumentum döbbenetes hanyagságról számolt be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél.

Bodacz Péter
2010. 03. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre átgondolt, szándékos lépések állnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tevékenysége mögött, amelyek célja az állami vagyon átláthatatlanná és elherdálhatóvá tétele. Ezért a Civil Összefogás Fórum (CÖF) hűtlen kezelés gyanújával és a számviteli törvény megsértését feltételezve feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen. Mint azt Csizmadia László, a CÖF szóvivője a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, a kereset alapjául az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2008–2009-es jelentése szolgál, amely „önmagában is felér egy vádirattal”. A szóvivő kiemelte: a vagyonkezelést 2007 végéig ellátó három szervezet, az ÁPV Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Nemzeti Földalap egy intézménybe tömörítése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ne lehessen elszámoltatni a felelősöket. Az ÁSZ jelentése szerint – idézte Csizmadia – az állami vagyont felülvizsgálni nem lehetett, mivel a szükséges dokumentálás a legelemibb szakkönyvek követelményeinek sem felelt meg. – A Nemzeti Vagyonkezelő a 2008-as induláshoz képest másfél éves késéssel készítette el nyitómérlegét, amit 1771,2 milliárd forintban állapított meg. Ezt az összeget az ÁSZ-vizsgálat után csaknem tízszeresére, 15 ezer milliárd forintra kellett módosítani. A vagyonkezelő számos számlát nem állított ki, így az állam bevételektől esett el. A több mint negyvenezer szerződésből 3500 pedig egyszerűen elveszett – húzta alá az ÁSZ-összefoglaló alapján Csizmadia, hangsúlyozva: igen sok az elődszervezetek és a jelenlegi vagyonkezelő vezetői, valamint a vagyontanács tagjai közötti személyi átfedés. A szóvivő utalt az egykori titokminiszter, Szilvásy György kinevezésére az MNV-s humánpolitikai és koordinációs főigazgatói posztján. A kinevezés utáni szervezeti átalakítások a civilek szerint tovább rontották a gazdálkodás átláthatóságát.
– A politikai változás közeledtével egy szétrohadó rendszer mutatja meg magát. Itt nem az a jellemző, hogy egy jogállami és piacgazdasági keretek között működő országban akadnak korrupciós ügyek, hanem egy jogszabályok megsértésére épülő rendszer működik hazánkban – fejtette ki véleményét Fritz Tamás. A politológus a közép-amerikai és afrikai diktatúrákban tapasztalt vezetői mentalitások sajátos elegyét fedezte fel hazánkban, hangsúlyozva: az állami szervek úgy herdálják el a nemzeti vagyont, mint ahogy a banánköztársaságokban szokásos. Az afrikai kontinensen ismert módon a közvagyonnal nem az állampolgári közösség tulajdonaként, hanem sajátjukként bánnak a hivatalnokok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.