Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Leállítja a bizottság a kvótabizniszt

Felfüggeszti az Európai Bizottság a CER típusú és az ugyancsak kiotói kvótának számító ERU értékesítési lehetőségét az unió központi regisztrációs rendszerében. Az intézkedés egészen az új regisztrációs biztonsági elvek hatályba lépéséig érvényben lesz.

Hírösszefoglaló
2010. 03. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepte és aggodalommal töltötte el az Európai Bizottságot a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) kvótaértékesítése körül kipattant ügy – idézett egy brüsszeli illetékest a Financial Times Deutschland. A német lap online kiadásában megjelent, a Magyar Távirati Iroda által is közölt beszámoló szerint a bizottság a vizsgálattal párhuzamosan egy új regisztrációs rendszer kifejlesztésén is dolgozik, hogy a jelenleginél pontosabban lehessen nyomon követni az egyes tagországok által értékesített kibocsátási egységek útját.
Mint ahogy azt tegnapi lapszámunkban közöltük, szén-dioxid-kibocsátási kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt szerdán felfüggesztették a kereskedelmet a CER (Certified Emission Reduction, azaz igazolt kibocsátás- csökkentési) kvótákkal a párizsi BlueNext, az oslói Nord Pool és a müncheni Greenmarket kvótakereskedelmi piacokon. Az egységeket a KVVM értékesítette a napokban a Hungarian Energy Power Kft.-nek. A kft. a kvótákat egy londoni kereskedőháznak adta tovább, a kereskedőház pedig az Európai Unió egyik legnagyobb kereskedőházának, ahonnan egy japán céghez kerültek, nem tudni, hogyan.
– A japán kormányzat jelenleg nem tervezi, hogy megtiltja a belföldi kereskedést egyszer már értékesített CER-ekkel. Egyelőre a helyzet értelmezésén fáradozunk. Soha nem gondoltuk, hogy ilyesmi megtörténhet – mondta egy névtelenségbe burkolózó tokiói illetékes csütörtökön a Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportálnak. A japán szakemberek – a gazdasági és kereskedelmi és a környezetvédelmi minisztérium munkatársai – most arról egyeztetnek, hogy mit kellene tenni, ha valóban japán cégekhez kerülnek a magyar CER-ek – tette hozzá.
A homályos és szövevényes ügyben nemcsak az a kérdés, miként kerültek Japánból Európába a kvóták, hanem az is, hogy miért pont a Hungarian Energy Powert bízták meg az ügylet lebonyolításával. Mint azt megírtuk, a társaságot csupán tavaly decemberben alapították, így sok tapasztalata nem lehet az ügyben. A tárca korábbi kvótaértékesítéseinél még egy másik cég, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. segítségével bonyolították. A Vertis a kezdetektől aktív a kvótapiacon, a Hungarian Energy Power azonban nemcsak új cég, de gázkereskedelemre alapították. A zöldtárca által értékesített kvóták ára összesen négymilliárd forintot tett ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.