Többmilliárdnyi kvótapénz tűnt el

Dékány Lóránt
2010. 03. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem húszmilliárd forint tűnt el nyomtalanul a 2008-as és 2009-es szén-dioxid-kvóta-értékesítési ügyletekből – jelentette ki tegnap Felsmann Balázs a Heti Válasz által szervezett konferencián. A korábbi energiaügyi államtitkár emlékeztetett, 2008-ban Belgiumnak és Spanyolországnak értékesített hazánk károsanyag-kibocsátási egységeket, amelyekből a büdzsének 28,2 milliárdos bevétele keletkezett. Ugyanakkor a tranzakciókat bonyolító Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) tavaly ombudsmani kérdésre elismerte, az elmúlt évben további nyolcmilliárd forint értékben adott el kvótákat, ám mint Felsmann rámutatott: ennek részleteiről semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Az összeget egyébként – hazánk vállalása alapján – mérhető károsanyag-kibocsátás-csökkentési beruházásra kell fordítsuk. E célból írta ki a KvVM tavaly a Klímabarát otthon nevű programot, amelyben panelépületek pályázhattak energiatakarékossági fejlesztésekre. Felsmann elmondta, a tárca közlése szerint tavaly 15,2 milliárd forintot kötöttek le a pályázók, miközben idén a Klímabarát otthon új kiírásában összesen kétmilliárd forint áll rendelkezésre – immár a hagyományos technológiával készült épületek számára. A volt államtitkár aláhúzta, a maradék mintegy 19 milliárd forintról nem tudni semmit. Kardos Péter, az Energiaklub munkatársa kifejtette, a zöldtárca által létrehozott pályázati rendszer teljesen zavaros. Hozzátette, nem látni például, hogy a minisztériumon belül konkrétan ki a gazdája a programnak. S nem tudni azt sem, hogy pontosan mennyi szén-dioxid kibocsátását kívánja megtakarítani a támogatással a KvVM, s hogy ezzel közben hány munkahelyet akar teremteni.
Pálinkás József, az eseménynek helyt adó Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy az energiarendszer akkor működne igazán jól, ha a termelői és az elosztói rendszerek nemzeti tulajdonban lennének.

Hazai gáztartalékok. Vannak még lehetőségek a magyarországi földgázkitermelésben – mondták a szakértők tegnap a GasCon 2010 konferencián. Székely Árpád, Magyarország volt moszkvai nagykövete emlékeztetett arra, hogy az amerikaiak megelőzték az oroszokat a földgázkitermelésben. Holoda Attila, a Mol kutatás-termelési igazgatója arról szólt, hogy van technológiájuk a kitermelés fokozására a hazai gázmezőkön. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.